Cum puteţi lupta cu sevrajul nicotinic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestările sevrajului se atenuează după 3-4 săptămâni de la ultima ţigară fumată
Manifestările sevrajului se atenuează după 3-4 săptămâni de la ultima ţigară fumată

Potrivit psihologilor, decizia de a renunţa la fumat trebuie să fie însoţită de o motivaţie puternică, deoarece lupta cu dependenţa de nicotină este foarte solicitantă.

La numai câteva zile de la renunţarea la acest obicei nociv, persoana în cauză intră în aşa-numitul sevraj nicotinic. Acesta implică o serie de stări fizice şi psihice pe care fostul fumător trebuie să aibă puterea de a le gestiona cât mai bine.

Deoarece creierul nu mai primeşte doza obişnuită de nicotină, substanţă cu efect constrictor asupra vaselor de sânge, apare durerea de cap.
De asemenea, în cele mai multe cazuri, apar stări accentuate de iritabilitate şi de apatie, capacitate scăzută de concentrare şi somnolenţă pe parcursul zilei şi de insomnie în timpul nopţii. Adevărata luptă cu dependenţa de nicotină începe însă în momentul în care apar simptomele psihice. Mai exact, persoana în cauză trebuie să-şi reprime şi să înlocuiască gestul reflex de a fuma în anumite situaţii sau momente ale zilei.

Lipsa gestului, greu de suportat

„Credeţi că un fumător iubeşte ţigara în sine sau fumul pe care aceasta îl emană? Nu! Aici este vorba de un ritual, deoarece fumatul permite disocierea de situaţiile tensionate sau de momentele neplăcute", explică psihoterapeutul Keren Rosner de la Cabinetul Mentarex Consult din Bucureşti.

Specialistul spune că ritualul fumatului nu trebuie înlocuit cu ritualul de a mânca, amândouă oferind plăcere maximă. Gestul reflex de a fuma ar trebui înlocuit cu practicarea unui sport, cu socializarea, cu cititul sau cu ascultarea unei melodii relaxante.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite