Cum i-a afectat pandemia pe copii și cum pot fi ajutați gratuit. Psiholog: „Este un comportament de evitare”

0
Publicat:

Printr-un program național se vor putea oferi, gratuit, din 2023, servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică, beneficiari fiind copiii. De ce este necesar, cine poate beneficia, care este modalitatea de înscriere.

Deși pare că au trecut peste efectele izolării din pandemie, copiii  sunt afectați FOTO: arhiva
Deși pare că au trecut peste efectele izolării din pandemie, copiii sunt afectați FOTO: arhiva

 Programul național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 — „Din grijă pentru copii” a fost definitivat, hotărârea de guvern care stabilește modalitatea de decontare a serviciilor a fost aprobată, ce lipsește este bugetul pentru plata celor 70.000 ore de consiliere. Și această problemă ar urma să fie rezolvată, astfel încât din 2023 programul să devină funcțional.

Aproximativ 7.000 copii care au nevoie de suport psihologic vor putea beneficia astfel gratuit de serviciile oferite de psihologi.

Nevoia acestor servicii este mare, iar printre primii specialiști care au semnalat-o, încă din perioada de izolare impusă la debutul pandemiei de COVID-19, au fost consilierii din școli, care au reușit să țină legătura telefonic cu elevii.

De la întoarcerea în bănci, fizic, a elevilor, consilierii au constatat că numărul celor care au nevoie de sprijin de specialitate este foarte mare, copleșindu-i, așa că au apelat la ajutorul colegilor din cabinetele private. Costurile, în schimb, au făcut inaccesibil acest tip de sprijin multor familii. Astfel s-a născut, în 2021, ideea demarării unui program național, pentru care, însă, nu s-a găsit la acel moment finanțare.

De ce este nevoie de consiliere

Perioada de izolare, au observat specialiștii, i-a afectat în mod deosebit pe copii.  

Programul a apărut ca o nevoie, constatând că elevii se confruntă cu stări emoționale din cauza pandemiei: izolare socială, frica de boală și așa mai departe”, a explicat psihologul Nicolae Ispas.

Deși această nevoie a fost conștientizată din vreme, în lipsa finanțării s-a pus inițial problema ca profesorii, indiferent de specializare, să fie cei care oferă sprijin, în baza unor ghiduri elaborate de către Colegiul Psihologilor.

Pentru că problema, cu siguranță, nu s-ar fi rezolvat, s-a renunțat la idee, căutându-se alte soluții pentru finanțarea unor servicii oferite de specialiști. Asta pentru că și astăzi, la peste doi ani de la perioada de izolare totală la care am fost supuși, ceea ce au trăit copiii are repercusiuni.

„Traumele acestea nu au dispărut. Ei au reușit într-un fel să se adapteze, în schimb, în momentul în care se întâlnesc cu un declanșator, un trigger, se declanșează această stare emoțională. Ea a rămas acolo, rămâne inactivă, până în momentul în care întâlnești un declanșator. Și atunci apar atacurile de panică și de anxietate”, a detaliat psih. Ispas .

Multe dintre semnele îngrijorătoare le pot sesiza chiar persoanele din anturajul copiilor, lucru care, de altfel, se și întâmplă, astfel copiii și adolescenții ajungând și în prezent în cabinetul medicului de familie, sau în cel al consilierului de la școală, și mai departe la psiholog.

Iată care sunt semnele la care să fim atenți: retragere, izolare socială, frica de a ieși din casă, frica de a merge la școală, frica de evaluare, inclusiv de a intra în contact cu persoane cunoscute.

„Este un comportament de evitare, pentru că nu știu la ce se pot aștepta, care sunt reacțiile celorlalți. Se poate spune că le scade extrem de mult stima de sine, este una din variabilele care se întâlnesc frecvent. Și atacurile de panică, bineînțeles. Pentru că acesta este momentul în care merg la medic, sau merg la psiholog. Când părintele observă că sunt din ce în ce mai frecvente atacurile de panică. În momentul acesta suntem deja la un nivel foarte avansat al tulburării”, a atras atenția psih. Ispas.

Cum se realizează înscrierea  în program

Înscrierea în program presupune parcurgerea mai multor etape. Primul pas îl fac cadrele didactice din învățământul preuniversitar, asistenții sociali, asistenții medicali comunitari, mediatorii școlari, experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome, care, având în  vedere situația copilului, comportamentul psiho-emoțional al acestuia, sau la sesizarea părintelui cu privire la existența unor probleme psiho-emoționale și/sau comportamentale, orientează părintele către specialiștii desemnați să emită recomandări de evaluare psihologică.

Recomandarea de evaluare psihologică o pot da medicii de familie, medicii de medicină școlară, medicii de psihiatrie pediatrică și consilierii școlari, în baza unei consultații/anamneze specifice.  

După emiterea recomandării, părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul programului național.

Acest psiholog  evaluează situația copilului, pe baza recomandării,  și completează raportul de evaluare psihologică. În cazul în care raportul de evaluare psihologică recomandă efectuarea de servicii de intervenție, copilul este înscris în program și se pot începe ședințele de terapie (pentru aceste ședințe poate fi contactat oricare psiholog din Registrul Colegiului Psihologilor, înscris în program).

Decontarea acestor servicii se realizează prin intermediul Agenției Județene de Plăți și Intervenție Socială (AJPIS), psihologii care le prestează depunând în acest sens, lunar, o serie de documente-tip prevăzute în „Hotărârea privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 — „Din grijă pentru copii””.

Costul decontat al unei ședințe de 50 minute este de 120 lei, numărul maxim de ședințe de intervenție fiind 10 pe fiecare copil, aceste servicii fiind derulate pe o durată de cel mult 120 zile (doar în cazuri speciale, motivate de starea de sănătate a copilului și dovedite prin acte medicale, se poate prelungi perioada cu încă 120 zile).

Deși mulți copii au la acest moment nevoie de servicii psihologice, costul este un impediment real.

„Problema este că unii nu-și permit să acceseze astfel de servicii, chiar nu-și permit. Și mai mult decât atât, odată cu popularizarea sistemului, vor afla și de existența serviciilor. Pentru că unii chiar nu și-au pus problema că ar avea nevoie să vină la psiholog. Trăiesc așa cu stările acestea, au impresia că este normal să fie așa, părinții nu-i înțeleg și le spun: „pe vremea mea nu se mai plângea nimeni că îi este frică să meargă la școală!”, a conchis psihologul Nicolae Ispas.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite