Contractul-cadru este gata la 1 aprilie. Ce schimbări majore va aduce în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coplata va intra în vigoare de la 1 aprilie, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii
Coplata va intra în vigoare de la 1 aprilie, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii

Reformarea sistemului sanitar din România se va face în două etape: anul 2013 este dedicat modificărilor legislative, iar în intervalul 2014–2016 urmează implementarea acestora.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că în urma negocierilor dintre Guvernul României şi FMI s-a agreat modificarea actualei legislaţii, în locul scrierii unei noi legi a Sănătăţii. Principalul motiv este legat de efectele imediate pe care le generează modificările punctuale, în caz contrar primele îmbunătăţiri fiind vizibile abia peste trei- patru ani.

Eugen Nicolăescu a prezentat azi câteva dintre punctele cheie ale noului contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014. Intrarea în vigoare a acestuia a fost amânată până pe 31 martie, deşi era prevăzută iniţial pentru sfârşitul lunii februarie. Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii (MS), această amânare vine din faptul că bugetul pe 2013 nu a fost încă aprobat şi nici nu este cunoscută valoarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi a programelor naţionale. Astfel, până la sfârşitul lunii în curs, se aplică prevederile vechiului Contract-cadru.

”Adevărul” vă prezintă cele mai importante modificări aduse de noul contract-cadru, aflat în prezent în dezbatere:

Coplata. În noul contract-cadru va fi introdusă coplata – legea există de anul trecut. Pe scurt, în urma negocierilor pe care MS le-a avut cu FMI, pacienţii vor plăti o sumă ”modică” – între 5 şi 10 lei, suma exactă fiind stabilită de fiecare instituţie în parte în funcţie de caz. Taxa se percepe o singură dată, la externare, indiferent de numărul de zile petrecute în spital. Este exclusă plata pentru internările de zi şi ambulatoriu.  Sunt scutite de la coplată mai multe categorii, printre care bolnavii cronici, minorii, pensionarii cu venituri sub 700 de lei, femeile însărcinate etc.

Pachetul de bază. O primă propunere pentru ”pachetul social” va fi prezentată în această vară şi va avea în vedere acordarea unor servicii esenţiale, precum accesul pacientului la serviciile medicinei de urgenţă. Încă se discută dacă pachetul de bază va oferi sau nu accesul la programele naţionale de sănătate. Proiectul se află în subordinea secretarului de stat dr. Adrian Pană. Iniţial, propunerea trebuia să fie prezentată până la sfârşitul lunii aprilie, potrivit unor declaraţii mai vechi are oficialilor din MS.

Reducerea spitalizării.  Una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate din România este reprezentată de numărul mare de internări în spitalele de stat. Noul contract-cadru va încerca să micşoreze numărul spitalizărilor, motiv pentru care MS va suplimenta fondurile dedicate finanţării medicinei primare cu 10% faţă de 2012, medicina din ambulatoriu primeşte fonduri cu peste 50% mai mari, centrele multifuncţionale cu 41%, iar medicina la domiciliu va avea fonduri mai mari cu 64%. ”Ştim că schimbările nu se vor produce acum”, a spus Eugen Nicolăescu în cadrul unui eveniment Mediafax. Potrivit acestuia, primele îmbunătăţiri vor fi observate după un an de la implementare.

Arierate. Directorii acelor spitale care vor înregistra arierate trei luni consecutiv vor fi schimbaţi din funcţie. Această normă va fi aplicată începând cu data de 1 aprilie. În prezent, 30% din spitale consumă 80% din fondurile pentru sănătate din România. ”Trebuie să blocăm anul acesta acumularea suplimentară de arierate”, a subliniat Nicolăescu. Potrivit acestuia, arieratele acumulate în Sănătate în intervalul 2009-2012 depăşesc un miliard de euro. MS a anunţat deja că a alocat bani de la buget pentru plata a circa 800 de milioane de euro din datorii în 2013, restul urmând să fie achitate anul viitor.

Deconturile per pacient. O prevedere care vine să le completeze pe ultimele două este creşterea valorii decontului pentru un pacient internat în spital. În prezent, anumite spitale din categorii şi arii terapeutice diferite primesc aceeaşi sumă pentru fiecare pacient tratat. Un exemplu oferit de Nicolăescu se referă la un spital de boli cronice din provincie care primeşte 1.444 lei per pacient, la fel ca şi Spitalul de Oncologie din Cluj-Napoca, a cărui cazuistică este mult mai complexă, deci tratamentul este mult mai costisitor. Pentru ca aceste situaţii să nu mai fie de actualitate, MS va avea tarife diferite în funcţie de categoria spitalelor (cuprinse între 1.800 de lei şi 1.380 de lei, la care se adaugă indicele de complexitate al cazurilor).

Audit în spitale. Va fi făcut auditul pentru toate spitalele publice din România, cele vizate în prima etapă fiind instituţiile din subordinea MS. În această situaţie, auditul va fi făcut de MS cu surse atrase. Restul spitalelor îşi vor face audit public intern pe nivel ierarhic. În plus, va fi introdus un chestionar de satisfacţie, pentru a se afla opinia pacienţilor despre sistem, în vederea îmbunătăţirii legislaţiei şi a managementului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite