Consolidarea simțului nostru olfactiv poate reduce riscul de demență

0
Publicat:

Oamenii de știință studiază modul în care un declin al abilităților noastre olfactive poate semnala afecțiuni precum boala Alzheime. Cercetătorii spun că simțul nostru olfactiv și legătura acestuia cu memoria noastră ar putea fi folosit pentru a ajuta la combaterea demenței, potrivit The Guardian.

 Alzheimer. FOTO Shutterstock
Alzheimer. FOTO Shutterstock

Pe fondul bolilor și a bătrâneții, simțurile noastre se pot înrăutăți. În timp ce afectarea auzului este ușor sesizabilă, un declin al simțului olfactiv poate începe cu luni sau chiar ani înainte de a deveni evident.

„Deși poate avea și alte cauze, pierderea simțului olfactiv poate fi un semn timpuriu al demenței", avertizează Dr. Leah Mursaleen, șeful departamentului de cercetare al Alzheimer's Research UK, precizând că este un indicator potențial al deteriorării regiunii olfactive a creierului - adică a părții din creier responsabilă cu mirosul.

Tocmai acest aspect i-a determinat pe cercetători să examineze dacă pierderea mirosului ar putea fi folosită pentru a diagnostica afecțiuni precum Alzheimer cu mult înainte de apariția unor simptome precum pierderea memoriei.

Potrivit experților, această abordare ar putea permite pacienților să aibă acces la medicamente specifice la începutul evoluției bolii, atunci când acestea acționează cel mai bine pentru a încetini declinul cognitiv.

Cum cercetările au sugerat că utilizarea aparatelor auditive ar putea reduce riscul de apariție a demenței, întrebarea care se pune este dacă nu cumva îmbunătățirea simțului nostru olfactiv ar putea avea același efect.

Declinul simțului olfactiv un factor de risc pentru declinul cognitiv sau doar un simptom?

Mai multe studii au constatat că expunerea la anumite mirosuri poate stimula sau împiedica cogniția, în timp ce lucrarea lui Hummel și a colegilor săi a sugerat că antrenamentul olfactiv la persoanele în vârstă poate îmbunătăți funcția verbală și bunăstarea subiectivă a acestora.

O cercetare de mai mică amploare publicată în 2022 de cercetători din Coreea a arătat că un antrenament olfactiv intensiv a dus la îmbunătățirea depresiei, a atenției, a memoriei și a funcțiilor lingvistice la 34 de pacienți cu demență, în comparație cu 31 de participanți cu demență care nu au beneficiat de un astfel de antrenament.

„Am văzut deja câteva studii timpurii care sugerează că <<antrenarea>> simțului nostru olfactiv, prin expunerea repetată la substanțe puternic mirositoare, ar putea avea beneficii în îmbunătățirea performanțelor cognitive în anumite sarcini", a explicat Mursaleen.

Potrivit acestuia, sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a înțelege dacă lucruri precum antrenamentul olfactiv ar putea ajuta la prevenirea sau la încetinirea apariției și progresiei tulburărilor cognitive ușoare și a demenței.

Aparatul care emite 40 de mirosuri diferite de două ori pe noapte

Dar antrenamentul olfactiv intensiv necesită timp și efort. Dr. Michael Leon, profesor emerit la Universitatea din California, Irvine, și echipa sa au creat un dispozitiv numit "Memory Air" care emite 40 de mirosuri diferite de două ori pe noapte, în timp ce oamenii dorm.

Speranța este că expunerea oamenilor la mai multe mirosuri, chiar și atunci când dorm, ar putea să le întărească abilitățile olfactive.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite