Conf. dr. Cătălin Constantin Badiu: „Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii pacienţi cu boli cardiace pot fi operaţi endoscopic la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Conf. dr. Cătălin Constantin Badiu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, explică în ce constă chirurgia cardiacă endoscopică şi care pacienţi pot fi operaţi prin această tehnică.

Din acest an, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti se pot realiza operaţii cardiace endoscopice, potrivit unui comunicat al instituţiei. SUUB devine astfel unul din puţinele centre din Europa unde se face chirurgie cardiacă endoscopică. Chirurgia cardiacă endoscopică reprezintă o tehnică superioară chirurgiei cardiace minim invazive   - la care este necesară depărtarea coastelor -, în sensul că pentru a opera inima endoscopic se face o incizie foarte mică, de doar 3 centimetri în spaţiul intercostal fără a fi afectată deloc structura geometrică a toracelui.

 „Noi, echipa medicală de la Spitalul Universitar de Urgenţaă Bucureşti, facem chirurgie cardiacă minim-invazivă de câţiva ani, de când a fost deschisă secţia de chirurgie cardiovasculară. Acum, însă, am mers mai departe, spre proceduri endoscopice de tratare a valvei mitrale, în care trauma unei proceduri minim invazive este şi mai redusă, operând valvele bolnave printr-o incizie de aproximativ 3 centimetri printre coaste, fără a atinge structurile osoase. Pe lângă incizia prin care operăm pacientul, mai facem una mai mică prin care introducem endoscopul cu care intrăm până la nivelul structurii cardiace respective, pentru a vedea exact zona care trebuie operată. Camera cu ajutorul căreia sunt redate pe monitoare structurile cardiace nu numai că măreşte zona operată, dar o şi redă tridimensional. Aşadar, în astfel de operaţii noi nu vedem direct structura cardiacă operată, ci vedem imaginea 3D transmisă de endoscopul introdus în torace, pe mai multe monitoare. Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient, deoarece, aşa cum am menţionat anterior structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc. Dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive depărtam coastele, de data aceasta intrăm pur şi simplu prin spaţiul de circa un centimetru lăţime existent dintre două coaste. În ţări ca Germania sau Belgia aproximativ 40% din procedurile de valva mitrală sunt efectuate minim-invaziv, dar numai sub 5% prin proceduri endoscopice, numărul de centre şi chirurgi care oferă astfel de proceduri fiind încă foarte redus”, a declarat conf. dr Cătălin Constantin Badiu.

Medicul a precizat ca astfel de operaţii nu pot fi făcute pentru toţi pacienţii care suferă de o boala a valvei mitrale . „Noi am pornit acest program şi încercăm să intervenim endoscopic în cazul tuturor pacienţilor care nu au patologii care contraindică operaţiile minim-invazive. În cazul acestor tehnici chirurgicale operatorul principal trebuie să lucreze foarte strâns împreună cu întreaga echipă, fiecare membru al acesteia, având rolul lui determinant pentru succesul procedurii. Comunicarea şi interdependenţa dintre anestezist, chirurgi, ecografist, perfuzionist şi nu în ultimul rând asistenta de instrumentar este una mult mai intensă faţă de cea din cadrul procedurilor convenţionale. Chirurgia cardiacă minim invazivă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti reprezintă aproximativ 25% din totalul procedurilor efectuate, numărul pacientilor cu patologii valvulare singulare sau combinate ce beneficiază de proceduri chirurgicale efectuate prin endoscopie, minitoracotomie sau ministernotomie fiind în continuă creştere. Ne dorim să dezvoltăm programul endoscopic astfel încât toate operaţiile valvulare ce permit o astfel de abordare, să poate fi efectuate astfel”, a completat şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite