Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool

0
Publicat:

Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă <în mod tradițional> la noi”, avertizează medicii.

Carnea de miel, beneficii și contraindicații FOTO:  shutterstock
Carnea de miel, beneficii și contraindicații FOTO: shutterstock

„Carnea de miel este o carne de foarte bună calitate, dacă animalul nu este foarte mic la tăiere. Este recomandat ca mielul să aibă minimum 14-15 kilograme la tăiere, iar anul acestea fiind luna mai această cerință este usor de îndeplinit. Ideal este să fie gătit la cuptor. Mai merge și înăbușit, la grătar sau stufat, în niciun caz prăjit. Fiind carne roșie, conține fier, deci este bună în combaterea anemiei. De asemenea, are și aport important de vitamine din complexul B și de potasiu. Carnea de miel conține acizi grași Omega 3, minerale importante precum, zinc, fosfor și calciu și doar aproximativ 35% grăsimi săturate, care ies din fibrele cărnii dacă este pregătită fără ulei. Restul de 65% din grăsimile conținute de acestea sunt mononesaturate și polinesaturate, altfel spus cele mai sănătoase tipuri de grăsimi pentru organism”, susține conf.univ.dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și gastroenterologie.

Carnea de miel conţine substanţe care formează acidul uric în organism

Totuși, este bine ca acest tip de carne să fie evitat de către cei care suferă de colesterol mărit în sânge, asociat cu alte boli cronice, dar și de cei care au boli cardiace, pancreatită acută sau cronică. Potrivit specialistului, carnea de miel conţine mai multe purine, substanţe care formează acidul uric în organism. Acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi.

„Deoarece este o carne tânără, conține și destul de multe purine astfel încât persoanele ce suferă de gută ar trebuie să o evite. Carnea de miel nu este recomandată persoanelor care au afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului. De asemenea o atenție deosebită trebuie să aibă și persoanele care au afecțiuni cardiovasculare decompensate”, avertizează medicul Alexandru Nechifor.

Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală
Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală

Pentru a evita posibile probleme este recomandat să combinăm carnea de miel cu salată și alimente bogate în fibre.

„Trebuie să profităm de faptul că este primăvară și avem la dispoziție extrem de multe varietăți de salată și legume proaspete. Evident, nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă <în mod tradițional> la noi. Mare atenția pentru cei care au ținut post, reluarea alimentației de <dulce> se face treptat pe parcursul 7-10 zile. Cheia este moderația, este foarte important sa nu facem abuz de Sfintele Sărbători Pascale, astfel <ne paște> o vizită la medic”, concluzionează dr. Nechifor Alexandru

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite