Mii de iranieni pe străzi pentru funeraliile președintelui Ebrahim Raisi. Ayatollahul Ali Khamenei a condus rugăciunile FOTO VIDEO

0
Publicat:

Liderul suprem al Iranului a prezidat funeraliile președintelui țării, ale ministrului de Externe și ale altor persoane care au murit duminică într-un accident de elicopter, relatează BBC.

Ayatollahul Ali Khamenei a condus rugăciunile la Universitatea din Teheran, unde sicriele au fost acoperite cu steaguri iraniene. 

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit alături de ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian și de alte șase persoane într-un accident de elicopter, în apropierea graniței cu Azerbaidjanul. 

Autoritățile au atras atenția asupra manifestațiilor împotriva procesiunii funerare și a insultelor postate online. 

O, Allah, nu am văzut decât lucruri bune la el”, a spus ayatollahul Khamenei în rugăciunea obișnuită pentru cei morți, în limba arabă. 

Președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, a fost, de asemenea, prezent și a fost văzut plângând în timpul slujbei. 

Oamenii au purtat apoi sicriele pe umeri, în timp ce în exterior se auzeau scandări cu „Moarte Americii”. 

Ulterior, a avut loc o procesiune prin centrul Teheranului până în Piața Azadi, unde președintele iranian a ținut discursuri în trecut. 

Au fost prezenți lideri de vârf ai Gărzii Revoluționare paramilitare iraniene, unul dintre principalele centre de putere ale țării. 

 Liderul Hamas, printre cei prezenți la funeralii

De asemenea, a fost prezent și liderul Hamas Ismail Haniyeh, grupul militant pe care Iranul l-a înarmat și susținut în timpul războiului dintre Israel și Hamas. 

Haniyeh este considerat liderul general al Hamas și este un membru proeminent al organizației din 1980. Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat ca fiind terorist în 2018. 

Vin în numele poporului palestinian, în numele facțiunilor de rezistență din Gaza... pentru a ne exprima condoleanțele”, a spus Haniyeh. 

El a descris, de asemenea, întâlnirea cu Ebrahim Raisi la Teheran în timpul Ramadanului. Haniyeh a mărturisit că l-a auzit pe președinte spunând că „problema palestiniană” rămâne principala chestiune a lumii musulmane, care „trebuie să își îndeplinească obligațiile față de palestinieni pentru a le elibera pământul”. 

De asemenea, el a afirmat că Raisi a numit atacul Hamas din 7 octombrie din Israel, în urma căruia 1.200 de persoane au fost ucise și alte 250 au fost luate ostatice, un „cutremur în inima entității sioniste”. 

La slujbele de la Teheran sunt așteptați, de asemenea, premierul pakistanez Shehbaz Sharif și o delegație a talibanilor din Afganistan, din care face parte și ministrul de Externe al acestora, Amir Khan Mutaqqi. 

Teocrația iraniană a decretat cinci zile de doliu în urma accidentului de duminică, încurajând oamenii să participe la ceremonii. În mod obișnuit, angajații din Guvern și elevii participă în masă la astfel de evenimente, în timp ce alții iau parte din patriotism, curiozitate sau pentru a fi martori la evenimente istorice. 

Pentru teocrația șiită iraniană, manifestațiile în masă au fost cruciale pentru a demonstra legitimitatea conducerii lor, de când milioane de oameni s-au înghesuit pe străzile Teheranului pentru a-l întâmpina pe Marele Ayatollah Ruhollah Khomeini în 1979, în timpul Revoluției Islamice, și au participat, de asemenea, la înmormântarea acestuia 10 ani mai târziu. 

Se estimează că un milion de persoane au participat în 2020 la procesiunile pentru regretatul general al Gardienilor Revoluției Qasem Soleimani, care a fost ucis într-un atac american cu drone la Bagdad. 

Când va fi înmormântat Ebrahim Raisi

Unii locuitori din Teheran au primit mesaje prin care erau îndemnați să participe la ceremoniile de miercuri, a relatat agenția de presă AFP. 

Imagini difuzate de televiziunea de stat au arătat străzi pline de persoane în doliu, dintre care multe purtau fotografii ale lui Raisi sau steagul iranian. 

Funeraliile au început marți în orașul Tabriz și în orașul Qom, unde mii de persoane în doliu au participat la ceremonii. 

După procesiunea de miercuri din capitală, rămășițele lui Raisi vor fi duse în provincia Khorasan de Sud, înainte de a fi transferate în orașul său natal, Mashhad, în nord-estul țării. 

El va fi apoi înmormântat joi seara. 

Ebrahim Raisi a fost o figură care a provocat mari diviziuni în Iran. În anii 1980, a supravegheat execuția a zeci de activiști ai opoziției în timp ce lucra ca procuror. 

El a declanșat o represiune brutală împotriva manifestanților indignați de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în 2022. Aceasta a murit la trei zile după ce a fost reținută de poliția moravurilor pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale Iranului care impun femeilor să își acopere părul cu hijab, sau văl. 

Dar perspectiva sa ultraconservatoare i-a câștigat simpatia susținătorilor regimului, iar Raisi a fost văzut ca un posibil succesor al ayatollahului Khamenei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite