Dosarele istoriei. Trupele din România care au luptat în războiul Austriei împotriva Franței lui Napoleon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitatul Arad a mobilizat de șase ori trupe arădene în războiul Austriei împotriva Franței lui Napoleon, iar o dată (în anul 1812) a refuzat să trimită recruți pe front.

Pictură de epocă din timpul războaielor napoleoniene FOTO Arhivă
Pictură de epocă din timpul războaielor napoleoniene FOTO Arhivă

Doctorul în istorie Andrei Ando spune că arădenii au dus lupte grele între 1792-1794, dar nu au mai participat în ofensiva austriacă pe Rin și în Italia, bătălii care s-au finalizat cu înfrângerea Austriei și Pacea de la Luneville (austriecii au reluat războiul împotriva Franței în 1805).

În 1809, 1813-1814 și în 1815, mulți arădeni au murit luptând împotriva lui Napoleon. Practic, între 1792-1815, Aradul a fost  permanent în război, arădenii fiind bine reprezentați printre acei un milion de austrieci care au fost mobilizați în bătăliile cu Bonaparte.  Aradul a pregătit de șase ori oaste pentru a participa la înfruntarea lui Napoleon: în 1792-1794, în 1797, în 1800, în 1809, în 1813-1814 și 1815. În anul 1797 a avut loc mobilizarea, dar trupele nu au mai ajuns pe front, deși au fost inspectate la Arad chiar de viceregele Iosif, care a venit în oraș la data de 23 noiembrie, să se asigure că sunt gata de luptă”, spune Andrei Ando. 

Istoricul mai spune că în 25 noiembrie 1800, la nici două luni de la mobilizarea generală din 4 septembrie, comitatul Arad are deja pregătită armata sa pentru susținerea războiului împăratului Francisc al II-lea cu Napoleon.

Este vorba de trupe de infanterie și de cavalerie, care în toamnă erau deja pregătite de luptă. Infanteria este formată dintr-un batalion de 698 de soldați, iar cavaleria dintr-un escadron de 180 de călăreți. Echipamentul militarilor este asigurat de comitat.

Comandantul infanteriei a fost desemnat consilierul imperial Edelspacher Zsigmond, moșier la Ghioroc, prim vice-comite al comitatului Arad. Adjunctul său a fost stabilit consilierul imperial Tökölli Sabbis, iar căpitani Nagy Josef și Kórnély Josef.

Comandant al cavaleriei a fost desemnat Edelspacher Mátyás, iar căpitan al escadronului Bene Leopold.

Sfințirea drapelului de luptă al infanteriei a avut loc în 23 noiembrie 1800, în Biserica Minorită din Arad, într-o slujbă oficiată de episcopal Cenadului.

După slujbă, episcopul a binecuvântat infanteriștii aliniați în fața bisericii, în formație completă. În cinstea evenimentului, comandantul  Edelspacher Zsigmond a oferit o masă festivă pentru 40 de persoane, ofițeri, notabilități și reprezentanți ai clerului.  În cele din urmă, armata arădeană nu a mai plecat pe front”, precizează istoricul. 

A contribuit financiar 

Aradul a contribuit și financiar, extrem de consistent, la aceste războaie. În anul 1792, orașul cotiza Imperiului suma pregătită pentru cumpărarea privilegiului de Oraș Liber Regesc (a mai durat patru decenii până când banii au fost din nou adunați și Aradul își putea permite achitarea acestui privilegiu, în 1834).

În anul 1805, după denunțarea Păcii de la Luneville și noul război austriaco-francez, comitatul Arad adună un nou impozit de război extrem de generos. Aceasta este urmată, în anul 1808, de o nouă contribuție militară, de această dată pentru Academia Militară „Ludovica academia”, de la Viena.

Andrei Ando mai specifică că în anul 1809, Aradul a strâns a patra oară oaste, pentru războiul dintre 10 aprilie și 14 octombrie 1809, care a opus Regatul Unit și Imperiul Austriac, pe de o parte, Franței și aliaților săi. Pentru Austria, războiul este catastrofal, pentru că pierde teritorii și un număr mare de militari.

„În 1812, Aradul refuză să mai contribuie cu militari la noul război, însă este de acord cu acordarea unui sprijin constând în cereale.  Comitatul nu mai poate, însă, ocoli mobilizările din 1813-1814 și 1815, războaie care consumă o mare parte a bugetului comitatului și cauzează pierderi umane”, încheie istoricul. 

Andrei Ando a folosit ca sursa: Magyar Kurir, anul XIV, nr. 48, 12 decembrie 1800, pag. 752-753; Somogyi Gyula, Arad megye történeti megalakulása (Formarea istorică a comitatului Arad, lb. magh.), consultat în adatbank.transidex.ro.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite