Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană a confirmat marţi că a distrus ultima navă de război a Rusiei staţionată în peninsula Crimeea ocupată, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în weekend în Sevastopol, relatează Reuters, Newsweek și presa ucraineană.

Corveta Ciclon era cea mai nouă navă din clasa Karakurt FOTO via Defence Express
Corveta Ciclon era cea mai nouă navă din clasa Karakurt FOTO via Defence Express

Anterior, armata ucraineană anunțase că a efectuat un atac cu rază lungă de acţiune în urma căruia a fost distrus dragorul Kovroveț din clasa Project 266M Natia, adăugând că are nevoie de mai mult timp pentru a confirma consecințele loviturii.

„Potrivit informaţiilor actualizate, forţele de apărare ucrainene au lovit o navă rusă transportoare de rachete 22800 'Ciclon' la Sevastopol, în noaptea de 19 mai", a anunțat marţi Statul Major ucrainean.

Marina ucraineană a afirmat ulterior într-o postare pe X că nava a fost „distrusă”.

Corveta Ciclon era purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și de rachete anti-navă P-800 Oniks (8 instalații de lansare).

Era și cea mai nouă navă a Flotei rusești din Marea Neagră, intrând în serviciu la 12 iulie 2023. 

Ministerul rus al Apărării afirmase duminică că forţele sale au doborât nouă rachete americane ATACMS deasupra Crimeei. Guvernatorul instalat de Moscova în peninsulă, Mihail Razvojaev a declarat că nimeni nu a fost rănit în atac, dar că unele clădiri rezidenţiale au fost avariate.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a explicat că „Ciclon” era „ultima navă purtătoare de rachete de croazieră” a Rusiei care staţiona la baza din Sevastopol.

Ministerul rus al Apărării a specificat anterior că nava a fost construită la un şantier naval din Kerci şi a intrat în serviciu în iulie anul trecut.

„Ciclon” nu a tras niciodată vreo rachetă de croazieră în timpul serviciului activ, a precizat Pletenciuk în comentarii televizate.

Potrivit acestuia, rușii foloseau corveta în primul rând ca platformă pentru un sistem antiaerian Panțir-S.

În martie, Marina ucraineană declara pentru AP News că Ucraina a distrus sau a dezactivat o treime din toate navele de război rusești staționate în Marea Neagră înainte de război.

Imagini din satelit de luna trecută, împărtășite de MT Anderson, care analizează informații din surse deschise, par să arate că Flota Mării Negre a abandonat în mare parte principalele baze navale din Crimeea.

Rusia a declarat luna trecută că, până la sfârșitul anului, Flota Mării Negre va primi trei nave din clasa Karakurt „pentru a crește potențialul de luptă al marinei”.

Cea mai recentă scufundare a unei nave de război rusești survine după atacurile recente asupra portului Novorossisk (regiunea Krasnodar) care a devenit o bază importantă pentru Flota din Marea Neagră după atacurile repetate asupra bazei sale tradiționale din Crimeea.

Pletenciuk a indicat că, din cinci nave de război din proiectul rusesc 22800, două au fost distruse, alte două relocate în Marea Caspică, iar una se află în prezent la un şantier naval.

Oficialii de la Kiev afirmă că atacurile au permis Ucrainei să preia iniţiativa în Marea Neagră şi să submineze capacitatea Moscovei de a efectua atacuri cu rachete pe teritoriul ucrainean dinspre mare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite