Dezastru ecologic în Dâmbovița. Ialomița, dar și alte canale de irigare, au fost secate după decolmatarea barajului Pucioasa VIDEO

0
Publicat:

Decolmatarea parțială a Lacului de acumulare Pucioasa, din Dâmbovița, o operațiune menită să elimine aproximativ 500.000 de metri cubi de mâl, a dus la consecințe grave în aval, pe râul Ialomița, până în Târgoviște.

Urmările decolmatării barajului Pucioasa. Un canal folosit de agricultori, plin de mâl. FOTO. C.S.
Urmările decolmatării barajului Pucioasa. Un canal folosit de agricultori, plin de mâl. FOTO. C.S.

Mâlul deversat din lac a colmatat semnificativ priza de alimentare la Iazul Morilor, prizele de alimentare cu apă pentru lacul din Parcul Chindia și lacul de lângă Complexul Turistic de Natație, dar și canalele de irigații din cartierul Matei Voievod - vitale pentru agricultorii din zonă, care nu mai au ce să ude legumele.

Primăria Târgoviște a anunțat că a sesizat deja organele competente, iar primarul Cristian Stan a descris situația ca fiind un „dezastru ecologic”.

Se pare că decolmatarea lacului Pucioasa a fost realizată în condiții necorespunzătoare, iar nămolul excavat nu a fost gestionat corespunzător, ajungând în râul Ialomița și provocând pagube semnificative.

Decolmatarea barajului Pucioasa. VIDEO Ștefan Matei / Facebook

Pe Facebook au apărut declarații conformă cărora, oamenii au adunat zeci de pești morți din cauza lipsei apei.

Autoritățile locale așteaptă acum o soluție rapidă pentru a remedia problema și a preveni eventualele consecințe negative pe termen lung asupra mediului și a locuitorilor din zonă.

În ultimele 10 zile, nu știu exact când a început să se producă lucrul acesta, Râul Ialomița a fost transformat într-un noroi mișcător. Se decolmatează Barajul de la Pucioasa, cred. Nu am fost anunțați oficial de absolut nimic, dar tot ceea ce se scoate din Barajul de la Pucioasa este deversat în aval și blochează în municipiul Târgoviște tot ceea ce înseamnă priză la Iazul Morilor, prizele de alimentare cu apă pentru lacul din Parcul Chindia, pentru lacul de lângă Complexul Turistic de Natație, și, foarte important, toate canalele de irigații pentru cartierul Matei Voievod. Eu nu știu cine a luat această decizie și de ce a luat-o”, a declarat, marți, 22 mai 2024, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Cristian Stan.

Locuitorii din cartierul Matei Voievod sunt cei mai afectați de această situație, fiind grădinari de meserie.

Noi am sesizat toate instituțiile statului care pot avea atribuții în domeniul acesta: Garda de Mediu și Agenția de Mediu. Am sesizat și Administrația Bazinală Buzău, pentru că înțeleg că și ei se ocupă de acest subiect și o să vedem cine va suporta sau va repara toate prejudiciile. În momentul de față, pe toate canalele de aducțiune din Târgoviște, avem mâl, nămol… undeva la jumătate de metru. Este incredibil ce s-a întâmplat. Sper să nu folosesc cuvinte mari, dar este un dezastru ecologic ce s-a întâmplat. Gândiți-vă la fauna din zona aceasta, este distrusă toată. Absolut tot ce este aval de baraj este în momentul de față colmatat și distrus. ... Este mai simplu să ridici nămolul și să-l dai pe apă, decât să-l încarci și să-l neutralizezi. Și asta poate fi o explicație”, a mai spus edilul.

Decolmatarea parțială a Lacului de acumulare Pucioasa se realizează pe un proiect POIM. Până în 2020, barajul a fost principala sursă de alimentare cu apă a orașului.

Barajul este colmatat în totalitate. Din volumul total de 10,5 milioane de metri cubi in barajul Pucioasa mai sunt aproximativ 100.000 metri cubi de apă, adică 1% din volumul inițial și aproape 8 milioane metri cubi de nămol.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite