Cinci întrebări pe care să ți le pui înainte de a lua multivitamine și alte suplimente alimentare. Când pot face mai mult rău

0
Publicat:

Administrarea multivitaminelor sau a altor suplimente este văzută de multă lume ca o modalitate ușoară de îmbunătățire a stării de sănătate. Dar sunt ele cu adevărat utile? Mai mult, sunt asociate și cu riscuri? Yahoo Life a publicat o listă de întrebări pe care ar trebui să le ai în vedere dacă te gândești să iei astfel de produse. 

Cei mai mulți oameni nu au nevoie în mod obișnuit să ia suplimente alimentare. FOTO Shutterstock
Cei mai mulți oameni nu au nevoie în mod obișnuit să ia suplimente alimentare. FOTO Shutterstock

Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic ce pot fi administrate pentru corectarea unor deficiențe sau pentru susținerea anumitor funcții fiziologice specifice.

Se eliberează fără prescripție medicală, însă întrebarea care se pune este dacă pot fi ele introduse în rutină și fără recomandarea unui medic, doar pentru a avea o „sănătate de fier”. 

Potrivit Yahoo Life, unele cercetări recente pun sub semnul întrebării beneficiile acestor produse. Un nou studiu efectuat pe mai mult de 390 000 de adulți americani fără antecedente de boli cronice majore nu a putut găsit dovezi că adulții sănătoși care iau în mod regulat multivitamine trăiesc mai mult.

Potrivit unei analize a mai mult de 80 de studii, realizată în 2022, administrarea de multivitamine oferă „puține sau niciun beneficiu” în prevenirea cancerului, a bolilor de inimă sau a decesului.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați definitiv la ideea de a lua suplimente. Există situații în care multivitaminele sau alte suplimente vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.

Iată cinci întrebări utile care pot fi abordate într-o discuție cu furnizorul de servicii medicale pentru a înțelege dacă este sau nu cazul să iei suplimente alimentare:

Ai o dietă echilibrată?

Cei mai mulți oameni nu au nevoie în mod normal să ia  multivitamine dacă au o dietă bogată în legume, fructe, proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereale, spune Dr. Natasha Bhuyan, medic de familie la One Medical - SUA , pentru Yahoo Life.

„Este mai bine să obțineți nutrienți din alimentele pe care le mâncați decât dintr-o vitamină", spune aceasta.

Medicul menționează că, dacă încerci să te revanșați pentru că nu mănânci suficient pește luând suplimente cu ulei de pește, în ideea de a obține acizii grași omega-3, ar trebui să te mai gândești. Dacă inima ta este este sănătoasă, suplimentele cu ulei de pește pot fi  dăunătoare.

Potrivit unui studiu, participanții care nu aveau probleme cardiace și care luau ulei de pește prezentau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială, o bătaie neregulată a inimii care este legată de complicații cardiace. Subiecții sănătoși care au luat ulei de pește au avut, de asemenea, un risc cu 5% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.

Același studiu a arătat însă că persoanele care aveau deja boli de inimă și luau ulei de pește aveau un risc cu 15% mai mic de fibrilație atrială.

Așa că discută cu medicul tău posibilitatea de a lua astfel suplimente!

Urmezi o dietă vegană?

Este bine de știut că unele persoane care urmează o dietă vegană pot avea nevoie să ia vitamine B.

Omega-3 sunt o altă preocupare pentru vegani și vegetarieni, spune Dr. Patrick Fratellone, cardiolog și medic de medicină integrativă din New York, pentru Yahoo Life.

Ești imunocompromis sau ai anumite probleme de sănătate?

Persoanele care au un sistem imunitar slăbit și nu sunt capabile să aibă o dietă echilibrată ar trebui să ia multivitamine (A, B6, B12, folat, C și D3), sugerează Fratellone, care recomandă forma lichidă. 

Persoanele care au suferit anumite intervenții chirurgicale stomacale sau intestinale, inclusiv bypass gastric, ar trebui să ceară medicului o recomandare privind suplimentele care le-ar putea fi de ajutor, cum ar fi vitamina B12, vitamina D și fier.

Încercii să rămâi însărcinată?

Femeile care încearcă să conceapă ar trebui să ia zilnic acid folic. Acidul folic se găsește în vitaminele prenatale, în majoritatea multivitaminelor și în suplimente de sine stătătoare. 

March of Dimes recomandă ca, odată însărcinate, femeile să crească această cantitate la 600 de micrograme de acid folic pe zi pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea fătului.

Punctual, Fratellone sugerează ca, atunci când încerci să rămâi însărcinată, să discuți cu medicul tău pentru a vedea dacă ai niveluri tiroidiene normale, precum și suficient iod, B12 și vitamina D.

Treci prin menopauză?

În timpul menopauzei, femeile suferă pierderi osoase, ceea ce crește riscul de a dezvolta osteoporoză. Până la 20% din pierderea osoasă poate are loc în timpul menopauzei. Femeile aflate în această etapă a vieții și cele care sunt în postmenopauză pot beneficia de administrarea de vitamina D, care poate reduce riscul de fractură osoasă.

Fratellone sugerează și luarea în considerare a administrării de oligoelemente de bor și calciu, tot pentru a susține oasele. 

În ceea ce privește cantitatea recomandată de calciu pentru femeile aflate la menopauză aceasta a fost redusă, „deoarece studiile au constatat că dozele mai mari de calciu utilizate în trecut expuneau femeile la risc de boli de inimă [deoarece] calciul suplimentar se depozita în arterele inimii", spune medicul, potrivit Yahoo Life 

Concluzie

Deși poate părea benefic să adăugi multivitamine și alte suplimente alimentare la dieta ta, consultă-te mai întâi cu un medic!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite