Suplimentul alimentar care ar putea reduce agresivitatea. „Nu este un glonț magic care va rezolva complet problema violenței în societate”

0
Publicat:

Suplimentele zilnice de omega-3 ar putea reduce comportamentul agresiv, conform unui studiu recent, citat de Newsweek. Cu toate acestea, efectele pe termen lung sunt încă neclare, iar unele cercetări sugerează riscuri asociate. 

Suplimentele cu Omega-3 ar putea reduce agresivitatea - Foto Arhivă
Suplimentele cu Omega-3 ar putea reduce agresivitatea - Foto Arhivă

Unul din 13 adulți americani consumă suplimente de ulei de pește bogat în omega-3 în mod obișnuit, potrivit sondajelor Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă. Acestea sunt promovate pentru beneficiile pentru sănătate, cum ar fi faptul că protejează inima, deși nu există dovezi clare cu privire la eficacitatea lor. 

Acizii grași din omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea creierului, iar cercetările au arătat că deficiențele în aceste grăsimi pot fi asociate cu diverse probleme comportamentale și de sănătate mentală, inclusiv comportamentul agresiv sau violent. Astfel, suplimentele de omega-3 ar putea juca un rol în reducerea acestor comportamente problematice. 

Psihiatrii Adrian Raine și Lia Brodrick de la Universitatea din Pennsylvania au examinat 29 de studii randomizate și controlate, care au investigat efectele suplimentelor de omega-3 asupra comportamentelor agresive la o gamă variată de vârste, sexe și perioade de tratament. În studiul publicat în revista Aggression and Violent Behavior, au constatat că suplimentarea cu omega-3 a dus la o reducere medie de 22% a comportamentului agresiv în toate grupurile de studiu, care au inclus un total de 3.918 participanți. 

„Cred că a venit timpul să implementăm suplimentarea cu omega-3 pentru a reduce agresivitatea, indiferent dacă mediul este comunitatea, clinica sau sistemul de justiție penală”, a declarat Raine într-o declarație 

Omega-3 nu este un glonț magic care va rezolva complet problema violenței în societate. Dar poate ajuta? Pe baza acestor constatări, credem cu tărie că poate și ar trebui să începem să acționăm pe baza noilor cunoștințe pe care le avem.”, adaugă psihiatrul. 

Cu toate acestea, puține dintre studiile analizate în această meta-analiză au continuat să urmărească participanții după încheierea suplimentării cu omega-3. Prin urmare, concluziile se referă doar la schimbările pe termen scurt în comportamentul agresiv. 

Următorul pas va fi să evaluăm dacă omega-3 poate reduce agresivitatea pe termen lung”, au scris autorii. 

Suplimentele de ulei de pește pot avea efecte diferite în funcție de antecedentele de sănătate ale individului. Un studiu recent sugerează că acestea pot crește riscul de ritm cardiac anormal și accident vascular cerebral la cei fără afecțiuni cardiovasculare, dar pot reduce riscul de atac de cord și de deces la cei cu astfel de afecțiuni. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma riscurile și beneficiile, iar consultul medical este recomandat înainte de a lua aceste suplimente.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite