Procedură nouă pentru polițiști privind intervenția față de bolnavii psihici. Polițiștii nu vor însoți pacienții în ambulanță

0
Publicat:

O nouă procedură de intervenție față de persoanele cu tulburări psihice va fi folosită de polițiști, anunță Sindicatul Europol.  Polițiștii nu vor însoți pacienții cu tulburări psihice în ambulanță.

Polițiștii nu se urcă în ambulanță cu bolnavii psihici - Foto Arhiva
Polițiștii nu se urcă în ambulanță cu bolnavii psihici - Foto Arhiva

Conform Sindicatului, o astfel de procedură era necesară, având în vedere numărul mare e persoane cu boli psihice din țara noastră. 

După îndelungi dezbateri cu reprezentanții IGPR și MAI în care am arătat că estimările au reliefat că în România există aproximativ un milion de persoane ce suferă de tulburări psihice iar din 2017 polițiștii au fost lăsați să acționeze la întâmplare, să “se orienteze” la fața locului, fără a avea siguranța legalității modului de intervenție sau a activităților desfășurate din momentul depistării bolnavilor psihic care puneau în pericol ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor ori bunurilor acestora, într-un final avem și Procedura de Sistem nr. 16 privind intervenția față de anumite categorii de persoane”, scriu sindicaliștii. 

Polițiștii spun că nu avut parte de „traininguri psihocomportamentale” care să îi ajute în situațiile în care este vorba de persoane cu afecțiuni psihice. Sindicatul încearcă din 2021 să reglementeze modul de intervenție în astfel de cazuri. 

Procedura stabilește modul în care polițiștii „vor aborda și vor comunica în situațiile în care intervin față de anumite categorii de persoane, cum ar fi minorii, cele aflate sub influența alcoolului ori a substanțelor psihotrope, precum și cele cu tulburări psihice”, potrivit sursei citate. 

În ceea ce privește abordarea acestor persoane, sunt descrise tipurile de comunicare și la ce elemente trebuie să fie atenți polițiștii: 

  • Comunicarea verbală; 
  • Comunicarea non-verbală; 
  • Elemente ale comunicării verbale și non-verbale care identifică amenințări; 
  • Semnale de avertizare nonverbală ce indică o posibilă manifestare necooperantă a persoanelor; 
  • Semnale de avertizare verbală ce indică o posibilă manifestare necooperantă a persoanelor. 

O altă noutate este reprezantată de faptul că polițiștii nu sunt obligați să însoțească persoana cu tulburări psihice în ambulanță, ci cu autospeciala de serviciu, respectând regulile principale de conducere preventivă, potrivit documentului. 

Reprezentanții Europol atrag însă atenția că „simpla lecturare a acestei proceduri nu poate înlocui o activitate de pregătire sau training psihocomportamental destinat modalităților de intervenție față de persoanele ce traversează episoade maniacale, Poliția Română trebuind să asigure o pregătire de specialitate pentru colegii noștri astfel încât modul în care aceștia își vor exercita atribuțiile de serviciu să nu înregistreze anumite carențe.” 

Potrivit datelor INSP, în ultimii zece ani, numărul persoanelor care suferă de tulburări mintale aproape s-a dublat.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite