Cele mai comune cinci boli ale toamnei. Ce efect au schimbările atmosferice asupra noastră

0
Publicat:

Toamna aduce cu sine fluctuații de temperatură și umiditate dar și modificarea presiunii atmosferice, potrivit sfatulmedicului.ro, iar aceste schimbări își pot pune amprenta asupra sănătății noastre.

Răceală. FOTO Shutterstock
Răceală. FOTO Shutterstock

În timp ce presiunea atmosferică poate influența activitatea mentală umană, cauzând schimbări semnificative la nivelul atenției și memoriei pe termen scurt, schimbarea umidității și a temperaturii cauzează mai mult de jumătate dintre durerile de cap și favorizează dezvoltarea virusurilor respiratori, migrenelor, afecțiunilor reumatice, insomniei, etc.

Vântul puternic, ploile și variațiile de umiditate contribuie la slăbirea sistemului imunitar. Nici nu e de mirarea că în acest anotimp începem să răcim mai des.

Răcelile (infecții virale ale tractului respirator superior) pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri și, din fericire, nu au, în general, același grad de severitate comparativ cu răcelile specifice sezonului de iarnă.

Totuși, fiind atât de multe și în permanentă dezvoltare, organismul nu reușește să determine rezistență pentru toate aceste virusuri, potrivit Sfatul Medicului.

Simptomele răcelilor durează între trei și zece zile și constau în congestie nazală sau secreții nazale, inflamare sau durere în gât (laringită), strănut, tuse, febră și durere de cap, senzație de oboseală și durere la nivelul organismului.

Cum se transmite răceala

Răceală se transmite, de regulă, prin contact direct cu secrețiile infectate (strângerea mâinii) sau indirect, prin contactul cu o suprafață infectată.

Astmul și afecțiunile alergice

Toamna este, ca și primăvară, reprezintă un sezon propice alergiilor și astmului. Astmul alergic este cel mai comun tip de astm și este cauzat de contactul/inhalarea alergenilor (polen, praf, mucegai). 

Insuficientă cardiacă

Insuficienta cardiacă poate reprezenta, în lunile de toamnă, o gravă amenințare pentru persoanele ce suferă de afecțiuni cardiovasculare, dat fiind că organismul poate suprasolicită sistemul cardiovascular în procesul de adaptare la noile condiții climatice.

Afecțiunile reumatice

Afecțiunile reumatice, cum ar fi artrita, se manifestă frecvent toamna, când pacienții se confruntă cu o creștere a sensibilității și dureri articulare în urmă expunerii la temperaturi mai scăzute.

Simpla evitare a plimbărilor în condiții de vreme rece și/sau ploaie sunt măsuri ce pot ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor bolii. La fel și băile calde, acupunctura, antiinflamatoarele și analgezicele.

Ulcerul gastroduodenal

Toamna este anotimpul în care bolile digestive precum gastrita sau ulcerul sunt mai accentuate. În plus, în acest sezon avem acces la mult mai multe fructe şi legume, însă pentru cei care suferă de gastrită sau ulcer, consumul crudităţilor este contraindicat, după cum a precizat medicul Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Maramureş.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite