Patru cele mai frecvente boli ale toamnei şi trucuri pentru a le „fenta“ prin întărirea sistemului imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii spun că toamna este un sezon al răcelilor şi alergiilor
Medicii spun că toamna este un sezon al răcelilor şi alergiilor

Schimbarea de temperatură, umezeala, dar şi fluctuaţiile presiunii astmosferice care au loc toamna, imediat după sezonul cald, îşi pun amprenta asupra organismului. Cele mai frecvent boli care apar toamna sunt răcelile, astmul alergic, insuficienţa cardiacă şi afecţiunile reumatice.

Răcelile sunt cele mai frecvente boli care apar toamna. Riscul de a răci este crescut în această perioadă din cauza ploilor, vântului şi a varaţiilor de umiditate. Răcelile sunt cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri. 

O altă afecţiune care apare toamna este astmul alergic. Toamna, la fel ca şi primăvara, este un sezon al alergiilor. Astmul alergic este cel mai comun tip de astm şi aproape orice astmatic, indiferent că este alergic sau non-alergic, simte o înrăutăţire a stării de sănătate dacă depune efort când este aer rece. 

În procesul de adaptare la noile condiţii de vreme, organismul suprasolicită sistemul vascular şi poate duce la insuficienţă cardiacă. 

Afecţiunile reumatice sunt şi ele frecvente toamna. Temperaturile scăzute şi mai ales umiditatea cresc sensibilitatea articulaţiilor. 

Cum le poţi preveni

Medicii au sfaturi pentru ca toate aceste afecţiuni amplificate toamna să fie prevenite. Acestea se referă de la administrarea de vitamine, consumul de alimente bogate în calciu şi vitamina D, până la reguli de igienă şi renunţarea la vicii. Doctorii atrag atenţia că o categorie extreme de predispusă la răceli este reprezentată de copii. 

“Copiii ajung la cabinet chiar din primele zile de toamnă. Eu le recomand părinţilor să le ofere o alimentaţie bogată în calciu, vitamina D, magneziu, zinc. De aceea este bine să aibă incluse la masă frucute, legume, carne, alimente bogate în proteine. De asemenea, trebuie să se spele pe mâini, să facă sport. Recomand imunizarea cu produse antivirale şi antimicrobiene”, spune Maria Daniil, medic de familie pediatru. 

Aceleaşi reguli le sunt recomandate şi adulţilor. Pentru astmul alergic este recomandat tratamentul cu aerosoli salini şi în cazul fumătorilor cel mai indicat este să renunţe la acest viciu.

Pentru a preveni insuficienţa cardiacă este indicat să se respecte tratamentul prescris, un program regulat de exerciţii, renunţarea la fumat dacă există acest viciu şi vaccinarea împotriva gripei şi pneumoniei. 

Pentru afecţiunile reumatice sunt recomandate băile calde, acupunctura, antiinflamatoarele, iar plimbările prin ploaie trebuie evitate.  

Vă mai recomadăm:

Alarmant! 25 de ieşeni ajung zilnic la spital din cauza alergiilor. Vezi sfaturile medicilor pentru a te proteja

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite