Cel mai nou tratament pentru infecţiile intestinale: pastile făcute din fecale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastilele făcute din fecale nu conţin fecale propriu zis, ci doar bacteriile bune necesare vindecării infecţiilor intestinale FOTO Arhivă
Pastilele făcute din fecale nu conţin fecale propriu zis, ci doar bacteriile bune necesare vindecării infecţiilor intestinale FOTO Arhivă

Ţine-te de nas şi nu vărsa cafeaua pe tine: doctorii au descoperit un mod de a transforma fecalele oamenilor sănătoşi în pastile care pot vindeca infecţii grave ale intestinelor. Aceasta este o metodă mai puţin greţoasă la „transplantul de fecale“, care presupune introducerea fecalelor „sănătoase“ în intestinele bolnave ale pacientului.

Infecţia intestinală este o problemă de sănătate foarte serioasă. Peste jumătate de milion de americani suferă de infecţii „Clostridium difficile“ în fiecare an, iar aproximativ 14.000 de oameni mor din cauza lor. Aceste infecţii cauzează greţuri şi diaree atât de grave încât omul care suferă din cauza lor nu mai poate părăsi locuinţa. Un antibiotic puternic poate distruge infecţia, dar distruge şi bacteriile bune care sunt în intestine, lăsând pacientul sensibil la alte infecţii, notează „Modern Healthcare“.

Studiile au demonstrat că transplantul de fecale poate restabili echilibrul intestinal, însă această procedură este foarte scumpă şi implică intervenţii invazive, cum ar fi colonoscopiile sau endoscopiile. Medicii au încercat să facă acest transplant ş prin clisme, însă nu a avut atât de mult succes.

Însă, s-a descoperit o metodă mai eficientă: fecalele donate, de obicei de o rudă, sunt procesate în laborator pentru a se scoate mâncarea şi pentru a se extrage bacteriile bune. Apoi, aceste bacterii sunt băgate în nişte capsule formate din trei straturi de gel, astfel încât să nu se dizolve înainte de a ajunge în intestine.

„Nu rămân fecale în ele, doar bacterii din fecale. Oamenii care iau aceste pastile nu vor îngurgita fecale. Pastilele nici măcar nu au mirosul respectiv“, declară medicul Thomas Louie, specialist în boli infecţioase de la Universitatea din Calgary, Canada.

Tratamentul cu pastile

Cu câteva zile înainte de administrarea acestor pastile, pacientului i se administrează antibioticul care distruge infecţia „Clostridium difficile“. În dimineaţa tratamentului, i se va face o clismă pentru ca „noile bacterii ce vin să se instaleze într-un mediu curat“, susţine dr. Louie.

Este nevoie între 24 şi 34 de capsule pentru a înlocui bacteriile din intestine, iar pacienţii le iau într-o singură tranşă. Pastilele îşi vor face loc spre colon şi îl vor popula cu o varietate normală de bacterii bune.

Au fost deja trataţi 27 de pacienţi prin această metodă. Toţi sufereau de infecţii „Clostridium difficile“ şi de complicaţii ale lor, însă niciunul dintre cei 27 de oameni nu a mai avut vreo recidivă a bolii după administrarea acestor pilule.

Ce înseamnă să trăieşti cu „Clostridium difficile“

„Infecţia m-a ţinut doi ani. A fost oribil. Credeam că o să mor. Nu puteam mânca. De fiecare dată când beam sau încercam să mănânc ceva, ajungeam la toaletă. Nu mai mergeam nicăieri, stăteam acasă tot timpul“, mărturiseşte Margaret Corbin de 69 de ani, fostă asistentă medicală din Calgary, Canada. Donatorul ei a fost fiica, iar după ce a luat pastilele femeia spune că n-a mai avut nicio problemă.

„Abordarea doctorului Louie este inovatoare, nimeni n-a mai făcut asta. Eu sunt optimist şi cred că acest tip de tratament va face dintr-o procedură grea şi scârboasă, una mai uşoară, şi pentru pacient, şi pentru medic“, spune medicul Curtis Donskey de la Centrul Medical din Cleveland, SUA.

Dr. Thomas Louie vede potenţialul acestor pastile şi în cazul altor oameni cu bacterii rele rezistente la antibiotice. „Această abordare are aplicaţii mari în medicină, nu doar în cazul infecţiilor «Clostridium difficile»“, conchide dr. Louie.


Citeşte şi:

Medicamentele care nu sunt medicamente: suplimentele alimentare

Pacienţii cad adesea într-o capcană deschisă de autorităţi fără voie: existenţa medicamentelor care se pot elibera fără existenţa unei prescripţii (reţete).

Lipsa de control al produselor de slăbit poate ucide

O tânără din Arad, de 27 de ani, a murit după ce a luat prafuri de slăbit şi anticoncepţionale, deşi era perfect sănătoasă, potrivit părinţilor şi soţului. Decesul femeii ridică mai multe probleme vechi ale sistemului medical, dar şi ale lipsei controalelor riguroase la producătorii şi distribuitorii de suplimente alimentare şi alimente pentru slăbit, cred specialiştii.

De ce paracetamolul ar trebui vândut cu avertisment de supradoză

Prea mult paracetamol poate fi fatal, vor avertiza în curând cutiile de Tylenol (acetaminofen) din SUA. Aceasta este soluţia inedită găsită de producători pentru a răspunde tuturor presiunilor din partea Guvernului şi numeroaselor procese intentate de consumatori companiei.

Jumătate din medicamentele de pe internet sunt contrafăcute. La ce pericole ne expun

Unul din două medicamente comercializate pe internet este contrafăcut, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai riscante pastile care se achiziţionează în proporţii ridicate de pe internet şi în România sunt cele pentru slăbit şi pilulele pentru o viaţă sexuală împlinită.

Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile

Retragerea de pe piaţă a unor pilule contraceptive şi reintroducerea lor la scurt timp au creat confuzii în rândul consumatoarelor.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite