Hormonul care ne împiedică să ne adaptăm rapid la alt fus orar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călătoriile cu avionul ne pot da peste cap somnul FOTO Business Insider
Călătoriile cu avionul ne pot da peste cap somnul FOTO Business Insider

Hormonul vasopresină împiedică organismul să se ajusteze rapid după schimbarea fusului orar, declară cercetătorii, care vorbesc deja despre crearea unei pastile care să inhibe acest proces.

Şoarecii care au fost testaţi şi care au fost imuni hormonului au putut să se adapteze mai rapid unor schimbări de fus orar. Animelele modificate genetic s-au adaptat aproape instant unui „salt” de opt ore, echivalent cu o cursă de la Londra până la Los Angeles, notează „Daily Mail”.

În schimb, şoarecii normali au avut nevoie de opt până la zece zile pentru a se ajusta noului „fus orar”.

Descoperirea efectuată la Kobe University din Japonia poate duce al crearea unei pilule care să suprime efectele hormonului vasopresină, iar cercetătorii notează că beneficiile pot fi numeroase.

Potrivit unui articol din Science, „munca în ture este foarte dificilă şi creşte riscul de cancer, dar şi de boli metabolice şi cardiovasculare. Dacă societatea de tip 24 de ore/şapte zile pe săptămână există în continuare, persoanele care lucrează pe ture trebuie ajutate să se adapteze mai repede programului”.

Noua descoperire i-ar putea ajuta, de asemenea, pe cei bătrâni să doarmă mai bine, dar şi pe cei care suferă de demenţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite