De ce paracetamolul ar trebui vândut cu avertisment de supradoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea mult paracetamol poate fi fatal, vor avertiza în curând cutiile de Tylenol (acetaminofen) din SUA. Aceasta este soluţia inedită găsită de producători pentru a răspunde tuturor presiunilor din partea Guvernului şi numeroaselor procese intentate de consumatori companiei.

Compania Johnson & Johnson a decis ca, începând din luna octombrie a acestui an, capacele cutiilor de Tylenol (acetaminofen, substanţa activă din paracetamol) să fie prevăzute cu un avertisment foarte vizibil privind riscul de supradoză. Aceasta pentru că în SUA, administrarea unor cantităţi prea mari de acetaminofen este cauza principală a insuficienţei hepatice acute.

De altfel, între 55.000 şi 80.000 de americani ajung la Urgenţă în fiecare an din cauza supradozelor de acetaminofen, iar cel puţin 500 dintre aceştia mor, potrivit datelor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) şi ale Administraţiei americane pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (Food and Drug Administration – FDA).

Pe capacul cutiei de Tylenol vor fi înscrise cu litere mari şi roşii avertismentele „CONŢINE ACETAMINOFEN“ şi „CITEŞTE ÎNTOTDEAUNA ETICHETA!“. Producătorii au făcut acest pas într-un moment critic pentru companie, fiindcă aceasta are pe rol 85 de procese intentate de consumatori în curţi federale. Toate acestea acuză Tylenol pentru insuficienţa hepatică acută şi chiar pentru decesul unora dintre consumatori. Aceasta în condiţiile în care vânzările de Tylenol au adus anul trecut companiei aproximativ 1,75 miliarde de dolari.

Cele mai riscante sunt, potrivit experţilor, variantele „extra-strong“ de Tylenol şi de alte tipuri de acetaminofen cu o concentraţie de 1.000 de miligrame, comparativ cu 650 de miligrame, cât au pilulele Tylenol clasice. Potrivit statisticilor, în SUA, Tylenol extra-strength este atât de popular, încât foarte rar se găseşte în farmacii forma normală.

Doza maximă de paracetamol este de două pastile a câte 500 mg de paracetamol într-un interval de patru ore. Iar în 24 de ore, nu trebuie depăşită doza de 4 g de paracetamol.

Atenţie la varianta românească „Sinus“

„La doze mari, paracetamolul prezintă risc de toxicitate hepatică. În varianta «sinus», el este eficient nu doar în caz de febră şi de dureri musculare, ci şi de rinită, pentru desfundarea nasului. Însă poate produce mai multe reacţii adverse, mai ales din sfera cardiovasculară: tahicardie, palpitaţii, dar şi anxietate, frică şi tremor al extremităţilor“, atrage atenţia prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila“.

Citeşte şi:

Milioane de oameni iau prea mult paracetamol

Aproximativ un sfert din adulţii care se tratează cu paracetamol depăşesc limita zilnică recomandată de medici, ceea ce poate duce la afectarea gravă a ficatului.

Luate incorect, medicamentele care calmează durerea pot fi extrem de periculoase

Ibuprofenul, codeina, aspirina şi paracetamolul, toate sunt medicamente care calmează durerea şi care pot fi luate cu uşurinţă în doze periculoase pentru organism, arată specialiştii englezi.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite