Ce sunt medicamentele generice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă au aspect diferit de medicamentele inovative, genericele sunt la fel de eficiente FOTO Shutterstock
Chiar dacă au aspect diferit de medicamentele inovative, genericele sunt la fel de eficiente FOTO Shutterstock

Ce sunt medicamentele generice? Acestea au efecte terapeutice similare celor de referinţă, demonstrate prin teste riguroase. Sunt supuse unui control strict şi răspund standardelor internaţionale, având marele avantaj de a avea un preţ cu până la 90% mai mic decât cele originale.

De foarte multe ori zicala veche „Dai un ban, dar stai în faţă” îşi justifică existenţa. O geantă produsă de marele case de modă de la Paris nu va fi aceeaşi cu imitaţiile proaste pe care le poţi lua cu 20 de euro de la un vânzător ambulant. Logica aceasta nu funcţionează însă şi în cazul medicamentelor. Şi avem multe argumente în acest sens.

Într-adevăr, medicamentele generice sunt mai ieftine – ele au preţuri între 20% şi 90% mai mici decât al medicamentelor originale – însă în ceea ce priveşte compoziţia, calitatea şi efectul sunt practic identice.

Un medicament generic este un medicament bioechivalent, adică din punct de vedere biologic este la fel cu un medicament original înregistrat, în ceea ce priveşte forma farmaceutică, siguranţa, eficacitatea, calea de administrare, calitatea, indicaţiile terapeutice şi reacţiile adverse”, precizează conf. dr. Andreea Letiţia Arsene, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.

Descoperire protejată 15 de ani

În momentul în care o companie farmaceutică descoperă o formulă nouă eficientă în tratarea anumitor afecţiuni, aceasta obţine un brevet, care-i asigură dreptul de proprietate intelectuală asupra invenţiei. Astfel, după patentare, descoperirea este protejată 15-20 de ani, ceea ce înseamnă că nicio altă companie nu poate produce un medicament care să conţină formula respectivă, fără acordul titularului.

De-abia după ce expiră perioada de protecţie, orice companie farmaceutică poate produce medicamentul respectiv, cu aceeaşi substanţă activă, dar cu denumire comercială diferită. De fapt, acestea sunt medicamentele generice.

De ce sunt medicamentele genericele mai ieftine?

Punerea pe piaţă unui medicament original, zis şi inovativ, are loc după mai mulţi ani, în care se fac o varietate de studii complexe în ceea ce priveşte eficacitatea terapeutică, efectele adverse, modul şi viteza absorbţiei, distribuiţiei în organe şi în ţesuturi şi eliminării medicamentului din organism. Acest lucru presupune investiţii mari, pe care producătorii au timp să şi le amortizeze din preţul de vânzare al medicamentului timp de 10-15 ani.

„Medicamentele generice au costuri mai mici pentru că producătorii nu investesc în costurile aferente studiilor non-clinice şi clinice, ci doar în studii de bioechivalenţă, acestea fiind suficiente din punct de vedere statistic pentru a demonstra bio-similitudinea cu medicamentul original”, lămureşte conf. dr. Andreea Letiţia Arsene.

Apoi, diferenţa de preţ semnificativă între medicamentele generice şi cele originale este prevăzut prin lege. 

În România, preţul medicamentelor generice este reglementat la 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător.

Prin aceste preţuri mai mici, genericele fac suportabile costurile de tratament într-o largă varietate de afecţiuni, atât pentru sistemele de sănătate, cât şi pentru consumatorul individual. Ţări cu mult mai bogate decât România utilizează medicamentele generice, încurajează utilizarea lor şi îşi fac calcule despre ce economii ar putea să obţină prin autorizarea următoarei generaţii de medicamente generice”, declară conf. dr. Robert Ancuceanu, lector universitar la Facultatea de Farmacie a Universităţii „Carol Davila”.

Alternative la medicamente generice - plăteşti mai mult pentru acelaşi lucru

Deşi medicamentele generice şi cele originale au efecte similar, mulţi oameni continuă să ceară în mod specific originale – în special după ce urmăresc reclamele TV care promovează aceste medicamente.

Pe că există puţine informaţii în privinţa medicamentelor generice, utilizarea lor în ţara noastră este în scădere. Din 2011 până în prezent s-a înregistrat o reducere a consumului de medicamente generice în favoarea variantelor mai scumpe: de la 36% la 28%, conform datelor Cegedim.

Asta în condiţiile în care în majoritatea ţărilor UE, ultilizarea medicamentelor generice este în creştere. În ţări precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Republica Cehă, cota de piaţă a medicamentelor generice de 40% în anul 2006 a crescut la 60% sau mai mult în 2012.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite