Cum ne afectează eliminarea genericelor de pe lista de compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea medicamentelor generice de pe listele de compensate pune în pericol industria farmaceutică locală şi accesul majorităţii populaţiei la tratamente cu preţuri accesibile.

Excuderea medicamentelor ieftine de pe lista de medicamente compensate va afecta grav populaţia cu venituri reduse, pacienţii cu boli cronice şi pe producătorii de medicamente generice, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). 

Impactul bugetar al eliminării medicamentelor ieftine din lista de compensate ar fi extrem de redus, însă ar avea efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei. Peste 50% dintre medicametele cu prescriptie medicală utilizate în România sunt medicamente cu preţ redus, de până la 10 lei. Această măsură afectează în special pacienţii cu boli cronice din România (care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, reumatice sau ale sistemului nervos). De exemplu, în tratamentul bolilor cardiovasculare - principala cauză de mortalitate din România - medicamentele sub 30 de lei reprezintă peste 85% din numărul pastilelor vândute.

Totodată, România ar avea de suferit pierderi economice importante deoarece această măsură va afecta producătorii de medicamente cu capacităţi de producţie din România. Mai mult de jumătate din totalul medicamentelor sub 10 lei sunt produse aici. Producătorii (mai ales producătorii de generice) asigură peste 8. 000 de locuri de muncă şi contribuie cu circa 1,5% la PIB.

"Privim cu îngrijorare ultimele declaraţii ale reprezentanţilor CNAS şi Ministerului Sănătăţii care iau în considerare limitarea accesului populaţiei la medicamente cu preţ accesibil. Într-o ţară în care salariul mediu net ajunge la doar 1.600 lei, o cheltuială în plus cu medicamentele, fie că este vorba de 200 lei, fie că este vorba de 50 lei, poate reprezenta o povară financiară de nesuportat”, a declarat  Dragoş Damian, presedintele APMGR.

APMGR a propus guvernului în luna septembrie o serie de măsuri care ar aduce României circa 100 de milioane de euro anual şi ar permite inclusiv actualizarea listei de medicamente compensate. De asemenea, aceste măsuri includ aplicarea unei taxe clawback diferenţiate, care să susţină industria producătoare de medicamente generice şi să asigure în continuare accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite