Producătorii de medicamente generice: sectorul farmaceutic, afectat de condiţiile nefavorabile din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele negative din piaţa farmaceutică sunt resimţite de producătorii de generice FOTO Adevărul
Efectele negative din piaţa farmaceutică sunt resimţite de producătorii de generice FOTO Adevărul

Producătorii de medicamente generice susţin că resimt efectele negative determinate de condiţiile actuale din piaţa farmaceutică, din ce în ce mai ostile.

„Există din păcate o diferenţă considerabilă între situaţia teoretică şi cea concretă, reală a pieţei farma şi a producătorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, în baza căruia operează piaţa. De asemenea, creşterile de piaţă se raportează teoretic la preţurile din farmacii, dar aceste preţuri includ marjele de distribuţie şi reducerile pe care producătorii de medicamente generice şi biosimilare sunt obligaţi să le plătească pentru a-şi vedea produsele comercializate”, a explicat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Potrivit acestuia, studiile privind evoluţia pieţei de medicamente ar trebui să ia în calcul taxa clawback, plătită doar de producători la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri în prima jumătate a anului 2013 şi să excludă totodată exporturile paralele, estimate la 15-20% din piaţa medicamentelor originale şi care încep să atingă inclusiv piaţa produselor generice.

De asemenea, întârzierile de peste 300 zile la încasarea facturilor pentru medicamentele cu prescripţie determină costuri de acoperire a riscului de neîncasare, pe care producătorii sunt obligaţi să le suporte. Toate aceste aspecte limitează considerabil profitabilitatea companiilor producătoare de medicamente.

APMGR precizează că piaţa de medicamente din România se confruntă cu o serie întreagă de necunoscute care împiedică producătorii să-şi dezvolte planuri de afaceri pe termen mediu şi lung.

Valoarea medicamentelor vândute de farmacii a atins nivelul de 2,85 de miliarde de lei

Românii au cumpărat anul acesta mai multe medicamente decât anul trecut – este concluzia studiului Pharma & Hospital Report, realizat trimestrial de compania Cegedim România. Potrivit analizei, valoarea medicamentelor vândute de farmacii pacienţilor români a atins nivelul de 2,85 de miliarde de lei, doar în trimestrul al doilea din 2013 înregistrând o creştere de aproape 3% faţă de perioada similară din 2012.

În studiu se arată că printre cele mai căutate şi vândute medicamente sunt cele pentru durerile musculare, cele pentru afecţiunile cardiace, dar şi cele pentru problemele digestive.

Iar trendul s-ar putea menţine şi anul viitor. „Pentru anul 2014, în condiţiile actualizării moderate a listei de medicamente compensate, anticipăm o creştere. Piaţa are însă de suferit ca urmare a scăderii susţinerii publice şi a termenelor lungi de plată, numai o parte dintre pacienţi putându-se menţine la nivelul anterior de tratament ”, a explicat Petru Crăciun, directorul companiei Cegedim România.

Chiar dacă majoritatea medicamentelor sunt vândute în baza unei reţete, după cum relevă raportul, românii folosesc tot mai des medicamente pentru care nu este nevoie de prescripţie medicală.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite