Ce spun unghiile despre sănătatea ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă unghiile ţi se exfoliază sau se rup uşor, ai putea suferi de carenţe de vitamine FOTO Shutterstock
Dacă unghiile ţi se exfoliază sau se rup uşor, ai putea suferi de carenţe de vitamine FOTO Shutterstock

Dacă unghiile ţi se agaţă des şi chiar se rup nu este numai supărător, ci poate fi şi un semnal de alarmă că organismul tău duce lipsă de ceva sau că suferă.


Unghiile se exfoliază

Dacă observi că unghiile nu se rup, dar se descuamează şi se subţiază, atunci ar trebui să-ţi faci un set de analize pentru a depista eventualele carenţe de minerale din organism. Dacă lipsa mineralelor este cauzată de o absorbţie ineficientă a acestora din hrană, acest lucru poate să însemne fie că nu mesteci bine mâncarea, fie că aparatul tău digestiv nu funcţionează la parametri optimi.

Ai cuticulele uscate

Cuticulele uscate sunt încă un semn că nu te hidratezi suficient, spun specialiştii. De asemenea, iarna, pielea este mai uscată, iar folosirea produselor de curăţare precum săpunurile sau lichidul pentru spălat vase agravează problema. Soluţia este să bei cei doi litri de lichide recomandaţi de specialişti şi să foloseşti creme puternic hidratante pentru mâini şi chiar uleiuri pentru cuticule.

Punctele albe

În ciuda credinţei populare, petele albe de pe unghii nu indică o lipsă de calciu, spun specialiştii. Ci atunci când mici zone de pe unghii devin mai mate, acesta poate fi semnul unei infecţii cu o ciupercă sau rezultatul unei mici lovituri. Dacă simţi şi durere la nivelul unghiei afectate, adresează-te medicului dermatolog, pentru un tratament antifungic. Dacă, în schimb, punctul alb a apărut în urma unei lovituri, atunci el va dispărea de la sine, odată cu creşterea unghiei, în aproximativ opt luni.

„În cazul onicomicozelor (n. r. – infecţii cu ciuperci ale unghiilor), unghia se îngroaşă, se pigmentează, devine friabilă şi sfărâmicioasă, se scurtează, iar extremitatea este neregulată şi sfărâmicioasă“, explică medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Se rup uşor

Sunt mai multe motive pentru care unghiile ţi se rup cu uşurinţă şi variază de la unele inofensive, la unele de-a dreptul periculoase. S-ar putea rupe fiindcă ai stat prea mult cu mâinile în apă şi săpun sau detergent. Dar o cauză ar putea fi şi o tulburare endocrină sau chiar malnutriţia.

Este important să observi dacă nu cumva unghiile şi-au schimbat şi grosimea, forma sau culoarea de-a lungul timpului şi, în această situaţie, să consulţi un medic dermatolog sau să-ţi faci câteva analize uzuale.

S-au îngălbenit

„Unghia normală are culoarea roz, datorită vascularizaţiei puternice a patului său, care transpare prin placă“, subliniază medicul Oana Clătici.Unghiile se îngălbenesc dacă le ţii multă vreme acoperite cu ojă. De regulă, profesioniştii în cosmetică recomandă pauze de minimum trei zile între „vopsiri“.

Dar dacă nu este cazul şi unghiile sunt, totuşi, îngălbenite, de vină opate fi contractarea unei ciuperci unghiale. Consultă medicul dermatolog, care îţi va prescrie un antifungic eficient.

Dungi verticale colorate pe unghii

În vreme ce micile pete colorate sub unghii pot fi ori semne ale unui traumatism, ori aluniţe care nu pun în pericol sănătatea, dungile verticale colorate care apar ca din senin pe unghie pot fi un semn al cancerului de piele, numit melanom.

Unghia pare că iese din patul unghial

Atunci când unghiile se separă de patul unghial, motivul poate fi o lovitură sau o infecţie, dar şi o reacţie adversă la un medicament, o afecţiune tiroidiană sau psoriazis.

Medicul Oana Clătici ne oferă câteva recomandări pentru întreţinerea sănătăţii unghiilor:

Ideal, placa unghiei nu ar trebui tăiată, ci pilită, pentru a evita crăparea ei prin presiunea generată de cleştii sau foarfecele cu care se execută această operaţie. O tăiere necorespunzătoare poate determina o predispoziţie spre formarea colţurilor.

În cazul tendinţei de încarnare a unghiei (în special la degetul mare de la picior) se recomandă să lăsaţi colţurile netăiate (nu le rotunjiţi).

Cuticula trebuie îndepărtată prin procedee netraumatizante! Orice traumatizare a acesteia poate determina apariţia onicodistrofiilor, onicomicozelor sau inflamarea ţesuturilor paronichiale (din jurul unghiei).


Citeşte şi:

15 lucruri pe care nu le ştii despre unghii

În afară de lucrurile obişnuite pe care le facem pentru unghiile noastre, cum ar fi păstrarea lor curate, o manichiură şi poate chiar şi o cremă pentru întărirea lor, nu ştim foarte multe despre ele. Însă unghiile sunt mai complicate decât credem.

Lacul de unghii care a înnebunit vedetele

Oja Boom Boom Pow a devenit preferata vedetelor, printre care cântăreaţa Lady Gaga şi actriţa Sarah Jessica Parker, la scurt timp după ce a fost lansată.

Asistentele medicale ar trebui să aibă unghiile scurte şi fără ojă

Asistentele medicale britanice au fost avertizate cu privire la unghiile false şi la utilizarea ojei, imediat după ce un studiu a sugerat că, în lipsa unor măsuri de igienă riguroasă a mâinilor, există un risc ridicat de infecţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite