Ce putem trata cu ajutorul chiroterapiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutorul  chiroterapiei
Ajutorul chiroterapiei

Popular mai ales ca metodă de tratament al durerilor de spate, acest tip de masaj poate atenua şi boli digestive, pulmonare sau disfuncţii sexuale.

Chiropractică, chiropraxie, chiroterapie sau osteopatie - toate aceste denumiri sunt pentru aceeaşi procedură: un tip de masaj prin care vertebrele sunt reaşezate în poziţia normală.

Contrar credinţei multor persoane, nu este vorba de un masaj puternic şi foarte dureros, deşi atunci când o articulaţie este repoziţionată, se aude de regulă un zgomot specific pe care medicii îl numesc „cracment".

În România sunt foarte puţini specialişti care practică această procedură, de altfel foarte populară în ţările vest-europene şi pe continentul nord-american.

Vertebrele corespund unor organe

Majoritatea oamenilor ştiu că această procedură este utilă pentru tratarea durerilor de spate, de umeri şi de gât (spondiloza cervicală îndeosebi).

Însă aplicaţiile ei sunt mult mai numeroase de atât. Potrivit principiilor chiroterapiei, la baza majorităţii problemelor de sănătate se află o disfuncţie la nivelul coloanei vertebrale. Prin ea „curge" energia vitală şi orice anomalie duce la blocarea acestei energii şi, consecutiv, la afectarea bunei funcţionări a întregului organism.

De asemenea, problemele coloanei vertebrale pot să perturbe impulsurile transmise de celulele nervoase către fiecare celulă a corpului nostru.

Deplasarea şi blocarea discurilor intervertebrale se fac vinovate, după cum spune teoria chiropractică, de o multitudine de afecţiuni. Durerile de cap, problemele auditive, hepatice, renale, disfuncţiile erectile, dereglările hormonale şi multe alte probleme de sănătate pot să aibă la origine dislocarea parţială (ceea ce specialiştii numesc „subluxaţie") a unei vertebre.

Fiecare dintre cele 26 de vertebre corespunde unui organ, unei funcţii sau unei boli. De exemplu, prima vertebră cervicală (C1) corespunde auzului, vederii şi creierului (funcţiilor cerebrale), prima vertebră lombară (L1) corespunde ficatului şi pancreasului, iar prima vertebră sacrală (S1) corespunde funcţiei erectile. 

Cum decurge procedura

Reaşezarea manuală a vertebrelor se realizează prin manipulări, apăsări, torsiuni şi tracţiuni. În total, există mai mult de 600 de manevre specifice, fiecare cu indicaţiile sale. 

„Mai întâi, muşchii şi ligamentele de la nivelul coloanei se relaxează printr-o serie de manevre specifice. Apoi, se aplică presiune asupra discurilor intervertebrale, iar ele se vor retrage mai uşor în poziţia normală dacă sunt deplasate ori blocate, datorită decontractării muşchilor şi ligamentelor. Astfel, se restabileşte circulaţia sangvină normală şi se reface inervaţia coloanei, având ca efect dispariţia durerii", explică medicul chiropractician Maria Kant de la Cabinetul Santa Vita din Bucureşti.

După o şedinţă de chiroterapie, majoritatea persoanelor se simt relaxate, mai energice şi au o stare generală bună. Unele îşi pot simţi însă mai rigide articulaţiile vertebrale, dar această senzaţie va dispărea treptat şi mobilitatea va creşte simţitor. Pe termen lung, terapia creşte imunitatea organismului şi ne poate îmbunătăţi starea emoţională. 

Este recomandată chiar şi copiilor

Această procedură poate fi efectuată începând de la vârsta de 4 ani, potrivit specialistului. Cu ajutorul ei pot fi corectate deformările coloanei vertebrale a copiilor: scolioza, cifoza şi lordoza (nu însă şi în stadiile avansate). 

„Pentru ca şedinţele de chiroterapie să aibă efect, copilul trebuie să le efectueze înainte de vârsta pubertăţii, când cartilajele se sudează", precizează specialistul chiropractician.

În majoritatea afecţiunilor care trebuie tratate, efectele benefice ale chiroterapiei se fac simţite chiar după prima şedinţă. În cele mai multe cazuri, se fac cure de tratament de câte zece şedinţe. Specialiştii recomandă însă şi câte o şedinţă lunară pentru menţinerea rezultatelor obţinute.

Are şi contraindicaţii

Nu putem recurge la chiroterapie, ca de altfel la nicio altă formă de masaj, dacă avem febră, leziuni pe piele, fracturi ori alte afecţiuni ale coloanei vertebrale, infecţii osoase, tumori şi boli acute, care necesită intervenţie medicală de urgenţă. Nici femeile însărcinate nu ar trebui să meargă la chiropractician. 

Pentru că această procedură presupune aplicarea unei presiuni asupra coloanei vertebrale, cu riscul lezării nervilor de la acest nivel, este foarte important să alegi doar specialişti autorizaţi. Sub nicio formă nu trebuie să încerci acasă manevrele de chiroterapie.

Cine a fost primul chiropractician

În 1895, medicul de origine canadiană Daniel David Palmer, care cerceta la vremea aceea cauzele bolilor, a reuşit să trateze o problemă de auz prin repoziţionarea unei vertebre. Medicul a descoperit că pacienta sa avea un nodul la nivelul coloanei şi a bănuit că deplasarea unei vertebre l-a cauzat.

Tulburarea auditivă pe care femeia o avea de 17 ani a dispărut după câteva şedinţe de masaj care ulterior avea să fie numit chiropractică. Cunoştinţele despre această procedură au fost ulterior aprofundate de alţi specialişti.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite