Ce înseamnă al patrulea trimestru de sarcină, un nou concept medical. Beneficiile pentru mamă și copil

0
Publicat:

Specialiștii spun că alăptarea la sân a copilului are beneficii extraordinare și chiar poate preveni afecțiuni la maturitate. În plus, aceștia precizează că niciun alt substituent nu poate echivala laptele matern.

Mamă alăptând copilul FOTO pixabay
Mamă alăptând copilul FOTO pixabay

Alăptatul copilului la sân este un adevărat miracol atât pentru mamă cât și pentru copil. Cel puțin asta spun specialiștii în neonatologie. Alăptatul în mod natural are beneficii psihice și fizice mai ales pentru nou-născut, dar și pentru mamă. Pentru copil beneficiile pot fi pe termen lung. În județul Botoșani, specialiștii au observat o tendință îngrijorătoare privind alăptatul la sân, și anume, tot mai puține mame aleg să-și mai alăpteze în mod natural copilul, preferând substituenții. 

„Este primul vaccin, primul aliment, dragoste, securitate”

Medicul Carmen Zaboloteanu este un neonatolog cu experiență de la Maternitatea Botoșani. Specialistul a dezvăluit o serie de beneficii ale alăptatului la sân.

„Este primul vaccin, primul aliment, alăptarea nu înseamnă doar mâncare. Înseamnă și securitate, dragoste, pentru copil. Imunoglobulinele se transmit prin laptele matern. Nu este doar hrănirea și atât”, precizează Carmen Zaboloteanu.

Neonatologul botoșănean adaugă că alăptatul la sân al copilului are beneficii nenumărate, dar cele mai importante privesc sănătatea fizică și psihică a bebelușului.

„Pentru copil scade riscul de otită, de infecții respiratorii, scade riscul de probleme digestive, îi dă anticorpi, îi dă protecție. Copilul va face mai puține infecții de-a lungul vieții. Ceea ce este însă mai important este că se realizează acel contact mamă-copil, o dezvoltare armonioasă din punct de vedere psihologic. Copilul alăptat la sân plânge mai puțin, se dezvoltă mult mai armonios”, precizează medicul botoșănean.

Aceste beneficii sunt pe termen lung și pot fi observate și în viața de adult.

„Un copil alăptat și ținut în brațe are beneficii care pot fi observate și  în viața de adult, atât ca dezvoltare fizică, psihică dar și socială”, spune neonatologul botoșănean.

În plus, adaugă specialistul, alăptarea la sân este net superioară oricărui substituent, oricât de performant ar fi, ca formulă.

„Laptele complementar pe care putem să-l dăm, în cazul în care nu există lapte matern, este acceptabil, dar nu este cea mai bună alimentație pentru copil. Natura a făcut ca fiecare specie să-și hrănească puiul, iar alăptarea aduce niște beneficii pe care alimentația artificială nu le poate suplini”, precizează neonatologul botoșănean. 

Al patrulea trimestru de sarcină

Carmen Zaboloteanu spune că, mai nou, în literatura de specialitate, alăptarea la sân este numită „al patrulea trimestru de sarcină”, tocmai fiindcă face mai ușoară și mai firească tranziția de la viața „in utero” către lumea exterioară.

„Este ceea ce noi numim acum al patrulea trimestru de sarcină. Nouă luni stă într-un mediu în care-și simte mama permanent și îi aude inima bătând și după aceea ne așteptăm ca brusc, acel copil, să treacă la o viață în afara burticii. Această separare poate să-i producă o serie de probleme. Prin alăptare, noi continuăm acest proces din burtică și tranziția se face foarte lent. Copilul își continuă dezvoltarea în cel de-al patrulea trimestru de sarcină, despre care literatura medicală spune că ar avea beneficii pe termen lung”, mărturisește medicul botoșănean.

Beneficii există și pentru mamă, în cazul alăptării copilului la sân, spun medicii. Printre altele, prelungește viața femeii.

„Pentru mamă, îi prelungește viața, scade riscul de cancer mamar, scade riscul de diabet zaharat. Face ca recuperarea după naștere să fie mult mai rapidă”, spune Carmen Zaboloteanu.

Alăptarea, o provocare pentru mame

Medicul botoșănean spune că, în ultima perioadă, tot mai multe mame aleg să nu mai alăpteze natural copilul. Mai ales că este un proces dificil în primele zile de viață ale copilului.

„Este un proces complex care, din nefericire, în ultimul timp scade ca importanță. Foarte ușor renunță, după părerea mea, la alăptatul la sân. Alăptatul nu este ușor. Dacă ne gândim că după o naștere o femeie are multe dureri, copilul plânge, laptele nu vine imediat. Mama are dureri, își revine din anestezie, dacă a făcut cezariană. În acele momente este mai ușor să-i dea copilului lapte praf. Și îi dăm astăzi, îi dăm mâine, și după aceea copilul își va dori mai degrabă laptele de la biberon. Curge și mai repede decât la sân. Și atunci, ușor-ușor acest obicei se pierde. Totul ține foarte mult și de voință. Adică mama ar trebuie să aibă o voință mare și să-și dorească mult să alăpteze, pentru a trece de aceste probleme care apar de obicei în prima zi”, spune Carmen Zabolotanu.

Conform recomandărilor medicilor, alăptarea la sân trebuie să fie exclusivă, până la minimum șase luni și să se prelungească până la doi ani de viață.

„Recomandările de la Ministerul Sănătății spun că alăptarea exclusivă la sân a copilului trebuie să fie minim șase luni. Sunt și campanii care subliniază importanța alăptării exclusive a copilului până la șase luni. Până la șase luni copilul trebuie să primească exclusiv lapte matern. Orice altceva i-am da înseamnă diversificare, chiar și apă sau ceai. Și nu se recomandă ca un copil să fie diversificat mai devreme de șase luni. Cel mai bun aliment pentru el este laptele matern.  Preferabil ca după șase luni să se înceapă diversificarea, dar să se mențină alăptatul la sân până la vârsta de doi ani. Sunt studii ale beneficiilor alăptării prelungite a copilului”, conchide Carmen Zaboloteanu. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite