Ce este intervenția chirurgicală fetală și complicațiile ei? Kourtney Kardashian a trecut printr-o astfel de procedură
0În urma unei urgențe, Kourtney Kardashian a dezvăluit că a suferit o intervenție dificilă pentru ca fiul ei nenăscut să trăiască. Dar ce este chirurgia fetală și care este semnificația ei în medicina modernă?
Chirurgia Fetală: O salvare pentru mame și bebelușii nenăscuți
Kourtney Kardashian a atras, recent, atenția asupra unui subiect medical mai puțin cunoscut - intervenția de chirurgie fetală. Dacă pentru mulți termenul de chirurgie fetală pare nou, acest tip de procedură nu este chiar atât de recent, dar nici extrem de frecvent folosit, cazurile în care se aplică procedura medicală fiind rare.
După ce soțul ei, Travis Barker, a fost nevoit să se întoarcă brusc din turneu, au apărut rapid zvonuri cu privire la starea de sănătate a celebrei Kourtney Kardashian. Totul s-a întâmplat după ce influencera din Statele Unite, care este urmărită pe Instagram de peste 220 de milioane de oameni, a postat o fotografie emoționantă pe Instagram ce a confirmat speculațiile - trecuse printr-o chirurgie fetală.
Ce este chirurgia fetală?
Chirurgia fetală, potrivit Dr. Saul Snowise, se referă la orice intervenție efectuată asupra unui făt înainte de nașterea acestuia. Acesta poate fi un gest salvator, de exemplu, în cazul transfuziilor fetale sau pentru a îmbunătăți calitatea vieții pe termen lung a nou-născutului.
Pe măsură ce tehnologia medicală a avansat, aceste proceduri au devenit din ce în ce mai sofisticate și mai precise. Dr. Raphael Sun, co-director al unui program de chirurgie fetală din S.U.A., explică faptul că multe dintre afecțiunile tratate sunt sindromul de transfuzie între gemeni (n.r. TTTS) și defectele tubului neural, cum ar fi spina bifida.
De altfel, intervenția chirurgicală fetală deschisă este recomandată doar în situații excepționale, atunci când fătul prezintă afecțiuni grave care pun în pericol viața. Printre aceste afecțiuni se mai numără și tumorile pulmonare severe, precum malformația chistică adenomatoidă congenitală (CCAM) asociată cu hidrops fetal (insuficiență cardiacă fetală) sau mielomeningocelul, o variantă gravă a spina bifida.
Această intervenție chirurgicală este extrem de specializată și complexă, necesitând precizie și atenție sporită, având riscuri semnificative atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Deși aceste proceduri pot aduce speranță și vindecare, ele vin și cu riscuri. Sângerările, infecțiile și riscul de naștere prematură sunt doar câteva dintre preocupările legate de aceste operații. Totuși, cu cât sunt efectuate mai devreme, cu atât există mai multe șanse de reușită.
Prin urmare, această procedură ar trebui realizată exclusiv în centre medicale specializate în medicina fetală, unde medicii au o vastă experiență în astfel de intervenții și unde există o secție dedicată Terapiei Intensive Neonatale.
Majoritatea orașelor mari au centre de chirurgie fetală, dar în zonele rurale, acestea sunt mai greu accesibile.
Pe măsură ce medicina avansează, astfel de proceduri devin din ce în ce mai importante, oferind speranță mamelor și feților, așa cum a fost cazul lui Kourtney Kardashian.