Ce este ginecomastia și cum poți scăpa de „sânii masculini”: „Pentru majoritatea bărbaților, problema există“
0Potrivit cercetărilor efectuate de o echipă de oameni de știință danezi, bărbații care prezintă o creștere a țesutului mamar au riscuri mai mari să moară înaintea vârstei de 75 de ani.

Ginecomastia, cunoscută și sub numele de "sân masculin", este o afecțiune în care componenta glandulară a sânului masculin se mărește, putând fi o problemă jenantă și dureroasă pentru mulți bărbați.
Dr. Alex Karidis, un chirurg estetician de la o clinică din Londra, a explicat pentru The Sun că țesutul adipos din jurul glandei mamare poate fi și el mărit. Deși aceasta componentă glandulară este cea care produce lactația la femei, ea nu are aceeași funcție pentru organismul bărbaților.
Ginecomastia se referă la dezvoltarea evidentă a țesutului mamar la bărbați. Dr. Karidis explică: "Toți avem hormoni masculini și feminini în corpul nostru. Totuși, pacienții cu ginecomastie par să aibă receptori crescuți în zona pieptului, care sunt mai sensibili la hormoni feminini circulanți. Acest lucru duce la o creștere a glandei mamare la acești pacienți."
El adaugă că, indiferent de sex, sânul este de obicei format din două componente - țesut glandular și țesut adipos. "Raportul de țesut în orice sân variază de la pacient la pacient," explică dr. Karidis. "Severitatea diferă, variind de la o mărire ușoară la o mărire semnificativă a sânului masculin, posibil însoțită de lăsarea pielii. Această condiție poate afecta unul sau ambii sâni, uneori în mod neuniform."
Similar cu mărimea sânilor unei femei, care poate fi influențată de dimensiunea sânilor mamei și bunicii, apariția ginecomastiei poate fi și ea ereditară. Din punct de vedere genetic, bărbații au tendința de a acumula grăsime în zona pieptului și a abdomenului, iar pentru mulți bărbați, depunerile de grăsime în exces pe mușchii pectorali sunt cauza „sânilor masculini”.
"Aceasta este adesea cunoscută sub numele de pseudoginecomastie," spune Dr. Karidis.
De asemenea, din cauza creșterii bruște a hormonilor sexuali, ginecomastia este frecventă la adolescenții de sex masculin. Dr. Karidis spune: "Până la 65% dintre băieții cu vârste între 14 și 15 ani experimentează simptome de ginecomastie, însă acestea se reduc în mod normal până la vârsta de 16 ani. Pentru majoritatea bărbaților, problema există de ani de zile, dezvoltându-se în timpul pubertății, deci este o problemă genetică și hormonală evolutivă."
Karidis avertizează că nu există remedii miraculoase care să vindece ginecomastia. "Nu există creme, pastile sau unguente pe care le pot da pacienților pentru a eradica pur și simplu problema," spune el.
"Orice procedură chirurgicală aduce cu ea un anumit grad de risc, așa că primul pas este să cauți tratamente non-chirurgicale pentru ginecomastieși există anumite schimbări de stil de viață care pot ajuta, în special dacă suferi de pseudoginecomastie."
Iată șase sfaturi pentru a scăpa de sânii masculini:
1. Reajustează-ți dieta
Cea mai evidentă cauză a sânilor masculini o constituie mâncarea în exces. Creșterea în greutate permite și niveluri mai ridicate ale hormonului feminin estrogen în corp. Dacă vrei să reduci acest lucru, încearcă să eviți grăsimile saturate, găsite în prăjituri, plăcinte, carne grasă și unt, precum și orice alimente procesate și bogate în zahăr. O dietă bogată în proteine te poate ajuta și să îți construiești mușchii. Optează pentru proteine slabe, cum ar fi peștele, puiul fără piele, ouăle și carne slabă. "Bineînțeles, nu uita să consumi multe fructe și legume proaspete," spune dr. Karidis.
2. Pierde în greutate treptat pentru a menține nivelul de testosteron
Tăierea drastică a caloriilor poate ajuta la eliminarea greutății nedorite, dar dr. Karidis spune că poate afecta, de asemenea, nivelurile de testosteron, ceea ce nu va ajuta eliminarea sânilor masculini. Pierderea în greutate treptată este o modalitate mai sigură de a gestiona nivelurile de testosteron. "Pierde în greutate treptat cu o dietă sănătoasă și echilibrată. Alimentele care conțin grăsimi mononesaturate (nuci, avocado și ulei de măsline, de exemplu) sunt excelente pentru stimularea nivelurilor tale de testosteron."
3. Renunță la alcool
Pe lângă "burta de bere", consumul de alcool poate duce și la formarea sânilor masculini. "Acest lucru se datorează mai multor factori, dar în principal efectului său asupra producției de hormoni", spune dr. Karidis. "Pe lângă faptul că are multe calorii, alcoolul poate suprima producția de testosteron, ceea ce ar putea juca un rol în ginecomastie. Încearcă să reduci consumul de alcool în măsura în care este posibil."
4. Exerciții țintite
Una dintre cele mai bune modalități de a reduce sânii masculini este să te asiguri că faci exerciții în mod regulat și că acestea sunt țintite. Dr. Karidis spune: "Combinați exercițiile cardio (pentru a arde calorii) cu exerciții pentru piept, cum ar fi bancurile sau flotările, pentru a tonifia zona pieptului. Conform unui studiu publicat în European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, care a analizat răspunsul hormonal la exerciții de rezistență intensă, 'nivelurile de testosteron au crescut semnificativ după antrenamentul de rezistență intensă'."
5. Opțiuni chirurgicale
Din păcate, pentru mulți bărbați, dieta și exercițiile nu îmbunătățesc aspectul sânilor masculini. "Uneori, țesutul glandular în exces poate părea mai evident cu cât îți construiești mai mult mușchii pieptului", explică dr. Karidis. În acest caz, chirurgia de reducere a sânilor masculini este adesea singura soluție pentru a obține o contur mai plăcută a pieptului.
Descriind intervenția chirurgicală, medicul spune că se face o incizie foarte mică, măsurând trei până la patru milimetri sub fiecare braț, și se introduce o canulă pentru a aspira grăsimea. "Nu se îndepărtează toată grăsimea - ci se lasă un strat subțire pentru a asigura o conturare netedă," spune el.
"După aceasta, se face o mică incizie la baza areolei, iar țesutul adipos este îndepărtat. De obicei, poți reveni la muncă în cinci până la șapte zile după intervenție și poți face exerciții ușoare după două săptămâni. Rezultatul final apare în șase până la nouă luni după operație."
6. Evaluează-ți nivelurile de hormoni
Tratamentele hormonale pot fi prescrise dacă cauza sânilor masculini este o dezechilibru hormonal, în care există mai mult hormon feminin, estrogen, care determină creșterea țesutului mamar. Dr. Karidis spune că puține cazuri se datorează hormonilor, dar este o opțiune de explorat dacă alte abordări au eșuat.
"Un indiciu al unei probleme hormonale ar fi dacă problema s-a dezvoltat destul de recent din senin și este însoțită de simptome precum durere și secreție," spune el.
Dr. Karidis a avertizat și că aceasta "poate apărea ca rezultat al dezechilibrelor hormonale cauzate de anumite tipuri de steroizi anabolizanți." Steroizii anabolizanți sunt medicamente eliberate numai pe bază de rețetă, dar care uneori sunt luate fără sfat medical pentru a crește masa musculară și performanța fizică - cu efectul surprinzător de a produce sâni masculini.
Alte posibile efecte secundare includ scăderea numărului de spermatozoizi, infertilitatea, disfuncția erectilă, acneea și durerile de stomac.
Cu toate acestea, uneori, cauza acestui dezechilibru hormonal este necunoscută. Dr. Karidis spune: "Utilizarea steroizilor poate declanșa, de asemenea, dezechilibre hormonale care duc la ginecomastie, deoarece steroizii anabolizanți sunt transformați în estrogen în corp. Eliminarea declanșatorilor precum steroizii sau utilizarea de medicamente pentru echilibrarea hormonilor poate preveni creșterea ulterioară a sânului."
Dacă ești îngrijorat de creșterea țesutului mamar, este recomandat să consulți un medic de familie. Aceștia pot examina posibilitatea de a prescrie medicamente în cazul unui dezechilibru hormonal sau a altor tratamente disponibile.