Care sunt factorii de risc în cancerul de sân la bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ginecomastia creşte riscul de cancer de sân la bărbaţi
Ginecomastia creşte riscul de cancer de sân la bărbaţi

Prezenţa unui factor de risc sau a mai multora nu înseamnă neapărat că acea personaă va şi face boala. Unii bărbaţi care au factori de risc nu vor ajunge niciodată la cancerul mamar, în timp ce alţii la care aceşti factori de risc pot să nu fie prezenţi ajunng să se îmbolnăvească. Cum se explică?

Medicii specialişti nu ştiu în detaliu cauzele pentru care apare cancerul de sân la bărbaţi, dar cercetătorii au identificat câţiva factori de risc. La fel ca şi în cazul cancerului mamar la femei, mulţi dintre aceşti factori de risc ţin de nivelul hormonilor din organism.

Potrivit site-ului american de ştiri medicale cancer.org. vârsta este un important factor de risc în dezvoltarea cancerului de sân la bărbaţi. Riscul creşte pe măsura înaintării în vârstă, în medie, bărbaţii americani fiind diagnosticaţi cu cancer la vârsta de peste 72 de ani.

Istoricul familial de cancer de sân are un rol, circa unu din cinci bărbaţi cu o astfel de boală având rude de sânge – femei sau bărbaţi – cu această afecţiune.

Moştenirea unor gene defecte de tipul BRCA1 şi BRCA2 reprezintă un alt factor de risc, mai mic în cazul primei mutaţii şi mai mare în cazul celei de-a doua. Alte mutaţii genetice - CHEK2, PTEN şi PALB2 – pot fi şi acestea responsabile de declanşarea cancerului de sân la bărbaţi.

Expunerea la radiaţii creşte riscul

Sindromul Klinefelter – o tulburare genetică ce afectează genul masculin care afectează circa un bărbat dintr-o mie. Bărbaţii cu acest sindrom au unul sau mai mulţi cromozomi X în plus faţă de normal. Adică, în loc de un cromozom X şi unul Y aşa cum este normal la sexul masculin, majoritatea celor cu sindrom au încă un cromozom X.

Totodată, bărbaţii cu acest sindrom au testicule mici şi probleme de fertilitate, întrucât acestea nu sunt capabile să producă celule sexuale funcţionale. Comparativ cu alţi bărbaţi, aceştia au niveluri scăzute de androgeni – hormone masculine - şi crescute de estrogeni – hormone feminini. Din această cauză, adesea dezvoltă ginecomastie – o creştere în volum a sânilor.

Bărbaţii care au fost în trecut expuşi la radiaţii – cum este cazul celor diagnosticaţi cu limfom – au un risc mai mare de a dezvolta această afecţiune.

Alcoolicii au şi ei un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân din pricina faptului că băutura afectează ficatul. Acesta joacă un rol important în menţinerea balanţei hormonilor sexuali. Dacă ficatul nu funcţionează cum trebuie, echilibrul se strică ducând la creşterea nivelului de estrogen. Bărbaţii cu boli de ficat au un risc mai mare de a dezvolta ginecomastie şi cancer de sân.

Medicamentele cu estrogen utilizate pentru tratarea cancerului de prostată pot avea ca efect secundat o creşetere uşoară a riscului de cancer de sân la bărbaţi.

Studiile făcute până acum au arătat că obezitatea creşte riscul de cancer mamar la femei, mai ales după instalarea menopauzei. Dar obezitatea este totodată şi un factor de risc în cazul cancerului de sân în rândul bărbaţilor. Explicaţia esteaceea că celulele grase din corp transformă hormonii masculini în hormoni feminini, ceea ce înseamnă că un bărbat gras are un nivel mai mare de estrogen decât ar fi normal.

Bărbaţii care au un testicul necoborât, cei care fac oreion la vârsta adultă sau au unul sau ambele testicule îndepărtate chirurgical pot avea un risc mai mare de a face cancer de sân.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite