Cât de gravă este infecţia cu Helicobacter pylori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Netratată corespunzător, devine un factor de risc important pentru gastrită, ulcer gastric şi duodenal şi chiar cancer de stomac. La nivel mondial, aproximativ jumătate din populaţie este infectată cu această bacterie, potrivit datelor statistice furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Helicobacter pylori este o bacterie care, odată contractată, se localizează la nivelul mucoasei stomacului. În mod normal, stomacul este protejat de agenţii patogeni cu care venim zilnic în contact (bacterii, virusuri) de aciditatea sucului gastric. Din păcate, Helicobacter pylori se poate adapta perfect la mediul acid. De ­altfel, aşa se explică şi rata mare de răspândire.

Căile prin care bacteria ajunge în organism sunt igiena deficitară (mâinile murdare), alimentele contaminate (fructele şi legumele nespălate) şi saliva. "Cu această bacterie nu e de joacă. Odată ajunsă în organism, se fixează în mucoasa gastrică şi, în timp, în lipsa unui tratament adecvat, produce o inflamaţie cronică. În timp apar gastrita şi eventual ulcerul gastric şi duodenal. Iar recent, OMS a declarat Helicobacter pylori carcinogen de categoria I, fiind responsabilă de cancerul de stomac", explică medicul primar gastroenterolog Carol Stanciu. 

Dă gastrită cronică şi ulcer duodenal

Potrivit medicilor, 85% din gastritele cronice apar pe fondul infecţiei cu Helicobacter pylori. În general, o astfel de afecţiune este asimptomatică, deşi există cazuri când în partea superioară a stomacului apare o durerea sâcâitoare. În general, durere specifică gastritei cronice se declanşează dacă se consumă alimente iritante (carne prăjită, prăjeli, rântaşuri, băuturi carbogazoase) ori ca urmare a stresului.  Dacă nu este depistată şi tratată la timp, gastrita cronică evoluează spre ulcer. Datele statistice arată că bacteria Helicobacter pylori este implicată în 90% din ulcerele duodenale şi în 30-40% din ulcerele gastrice. "Spre deosebire de gastrita cronică, lipsită de simptome, în cazul ulcerului, simptomatologia este zgomotoasă.

Bolnavul cu ulcer are dureri puternice de stomac, îndeosebi în timpul nopţii, şi are o senzaţie de foame numită medical "dureroasă" (dacă mănâncă, senzaţia de foame dispare, dar după două-trei ore revine)", explică medicul primar gastroenterolog Ionel Copaciu de la Clinica Medicală "Fundeni" din Bucureşti.

Implicată în 10% din cancerele de stomac

Prevenirea infecţiei cu Helicobacter pylori este foarte importantă, deoarece pe lângă durerosul ulcer, gastrita poate evolua şi către cancer. Datele statistice arată că această bacterie este implicată în circa 10% din cancerele de stomac. Potrivit medicului Ionel Copaciu, riscul de cancer creşte însă numai atunci când pe lângă gastrită, persoana în cauză are un stil de viaţă dezordonat, bazat pe o dietă bogată în alimente care irită stomacul.  De asemenea, fumatul şi factorul genetic au o contribuţie importantă în apariţia acestui tip de cancer.  

"Bacteria se fixează în mucoasa gastrică şi, în lipsa unui tratament adecvat, produce o inflamaţie cronică."
Carol Stanciu
medic gastroenterolog

Prin ce metode se depistează

Atunci când există suspiciuni de infecţie cu Helicobacter pylori, se recomandă realizarea unui test de sânge. La terminarea tratamentului însă, retestarea se face după şase-opt luni , întrucât bacteria mai poate rămâne în corp, chiar dacă a fost eradicată. Prin urmare, se recomandă alte investigaţii, precum detectarea antigenului specific bacteriei în scaun, testul respirator cu carbon (uree C13) şi endoscopia.

Citiţi mâine în „ADS Sănătate"

- Dosar: Obiceiuri care obosesc bila
- Ce alimente îi afectează funcţionarea şi ce dietă trebuie să adopte persoanele care au probleme la acest nivel
- Medicină clasică l Purtarea unui sutien nepotrivit creează probleme
- Organele de care ne putem lipsi fără consecinţe grave
- Medicină alternativă l 5 remedii indicate în hipertensiune

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite