Cât câștigă un chirurg la stat în timpul unei operații în gardă comparativ cu sectorul privat

0
Publicat:

Federaţia "Solidaritatea Sanitară", care a anunţat declanşarea acţiunilor de protest şi strângerea de semnături pentru grevă generală din 1 iulie, a dezvăluit cât câștigă un chirurg la stat în timpul unei operații efectuate în gardă, comparativ cu o clinică privată.

Un chirurg câștigă la stat de 10 ori mai puțin decât la o clinică privată FOTO pixabay.com
Un chirurg câștigă la stat de 10 ori mai puțin decât la o clinică privată FOTO pixabay.com

"Consideraţi că a plăti un chirurg pe timpul unei intervenţii chirurgicale desfăşurate în gardă cu un tarif net de 38 lei/oră este normal?! Pentru a înţelege mai bine situaţia vă invităm să comparaţi acest venit cu ce ar putea obţine în privat în cadrul consultaţiilor desfăşurate în acest interval (cel puţin 380 lei/oră net sau a intervenţiilor chirurgicale (care pot depăşi 1.000 lei/oră). Acesta este doar unul dintre foarte multele exemple de inechităţi salariale ce afectează profesioniştii din sănătate. Vom reveni la detalierea acestui exemplu după o scurtă prezentare a situaţiei gărzilor medicilor", arată sindicaliştii într-un comunicat de presă.

Cum se calculează plata gărzilor

Plata gărzilor suplimentare normei de bază în cazul medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicul primar gradaţia 5 - nivelul maxim posibil): 5.605 lei/lună în cazul spitalelor neclinice, 7.020 lei/lună în cazul spitalelor clinice, adică, echivalentul unui salariu net de: 3.222 lei/lună în spitalele neclinice; 4.036 lei/lună în spitalele clinice.

În cazul medicului primar cu gradaţia 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă este de: 22 lei/oră în spitalele neclinice şi 28 lei/oră iar în cele clinice.  

"Dacă medicul respectiv are nivelul maxim al sporului pentru gardă (ceea ce se întâmplă rar) atunci tariful orar net pe care-l primeşte medicul primar pentru garda desfăşurată în timpul săptămânii este de: 38 de lei/oră în unităţile neclinice şi 48 de lei/oră în unităţile clinice", precizează Federația  "Solidaritatea Sanitară".

Cât e tariful în weekend

Atunci când garda este desfăşurată în zilele de weekend şi în zilele libere legale tariful orar net este de: 44 de lei/oră în spitalele neclinice; 55 lei/oră în spitalele clinice.

"Pentru a înţelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuţie este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depăşeşte cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv: 18 ore de lucru continuu este durata cea mai mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea, 24  ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând şi 8 ore lucru de noapte). Din cauza desfăşurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activităţii din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu. Aceste precizări sunt foarte importante dacă avem în vedere că medicul este nevoit să lucreze de-a lungul unor perioade atât de lungi", explică sindicaliştii, care au precizat că imaginea publică a unor venituri foarte mari ale medicilor este în bună măsură exagerată.

"Ea este determinată atât de luarea în considerare doar a locurilor de muncă cu condiții deosebit de periculoase, cât și de neînțelegerea impactului pe care-l are plata inadecvată a orelor de gardă asupra venitului total", arată sindicaliștii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite