Bolnavii de cancer mor încet, din lipsa sângelui. Medic chirurg: „O groază de pacienți necesită transfuzii și îi tot amânăm la operat“

0
Publicat:

Pentru a doua în ultimele două săptămâni, un cunoscut medic chirurg, dr. Paul Ichim, reclamă criza teribilă din sistemul sanitar și face un apel către populație să vină să doneze sânge.

Medicul Paul Ichim vorbește despre criza de sânge din spitale FOTO: ARHIVA PERSONALA
Medicul Paul Ichim vorbește despre criza de sânge din spitale FOTO: ARHIVA PERSONALA

Medicul chirurg Paul Ichim din Galați vorbește despre criza de sânge din spitale și dezvăluie că există „o groază de cazuri oncologice ce presupun intervenții majore, care necesită sigur transfuzii și pe care le tot amânăm la operat”.

„Trecem în spitale printr-o cruntă lipsa de sânge. Avem mulți bolnavi cu hemoragii digestive, cu patologie oncologică, politraume ce au nevoie de transfuzii. Pentru cei cu urgențe imediate se păstrează un stoc de urgență, însă și acesta devine insuficient în situația gestionării concomitente a mai multor cazuri acute. Avem o groază de cazuri oncologice ce presupun intervenții majore, care necesită sigur transfuzii și pe care le tot amânăm la operat. De obicei se mobilizează familia și prietenii, mergând să doneze. Situația devine urâtă rău în cazul pacienților vârstnici, fără aparținători și la care prietenii sunt colegi de generație, neputând să mai doneze”, susține medicul Paul Ichim.

Chirurgul avertizează că situația s-ar putea transforma într-un dezastru, în caz de de accidente colective sau catastrofe naturale. De aceea, este nevoie de „o mișcare de solidaritate”.

„Mă gândesc cu groază cum ne-am descurca într-o situație de accident colectiv, de catastrofe naturale sau de alt fel, induse de oameni. Atunci ar fi chiar Dumnezeu cu milă, doar că Divinitatea ne-a lăsat o poruncă, să ne iubim aproapele, iar donarea de sânge pentru semenii aflați în spitale, chiar este o dovadă de afecțiune. Fără intenția de a deveni patetic, se cere o mișcare de solidaritate, situație de acest gen n-am întâlnit până acum în practică mea medicală. Noi din sistemul sanitar va mulțumim anticipat și va garantăm că folosim cu cap orice gram de sânge pentru a salva oamenii”, transmite dr. Paul Ichim.

Din sângele obţinut de la o singură persoană pot fi salvate trei vieţi. Totuşi, în ultima perioadă, doar prin numeroase apeluri disperate şi campanii de mobilizare, conducerea Centrului de Transfuzie din Galaţi a reuşit să atragă donatori.

Mulți donatori cu probleme de sănătate

„Noi facem în permanență campanii, apelăm la donatorii noștri fideli, la diverse instituții. Criza de sânge este o problemă la nivel național”, a declarat Camelia Stoichicescu, directorul Centrului de Transfuzie din Galaţi.

La fel de grav este că o parte dintre cei care vin să doneze sânge sunt refuzaţi, deoarece nu îndeplinesc condiţiile. Mănâncă dezordonat, foarte gras, iar testele de ficat sunt modificate. De asemenea, apar foarte multe anemii, colesterol mărit, ca urmare a alimentaţiei necorespunzătoare.

„Din păcate, sunt și oameni care se prezintă, dar au diverse probleme de sănătate și nu mai pot dona. Avem nevoie de toate grupele de sânge”, a adăugat directorul Centrului de Transfuzie din Galaţi.

Înainte de a dona sânge, medicii recomandă să fiţi bine hidratat, să fiţi odihnit şi să evitaţi fumatul. Micul dejun poate fi bogat în lichide şi glucide. Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. De asemenea, se evită mesele copioase, cu grăsimi şi băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite