Când TBC-ul devine rezistent la tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simptomele bolii se atenuează după două săptămâni de tratament corect, iar boala nu mai este contagioasă. Terapia corectă durează între şase şi opt luni, dar, dacă se fac greşeli de administrare, se poate ajunge la forme de TBC rezistente la medicamente, avertizează pneumologii.

Tuberculoza este o boală infecţioasă cunoscută şi sub numele de ftizie sau de oftică şi se transmite prin inhalarea bacililor Koch care produc boala. Aceştia provin din secreţiile care se elimină din gură sau din nas atunci când un bolnav de tuberculoză tuşeşte, râde, strănută sau vorbeşte. Specialiştii spun că este puţin probabil ca infecţia să se producă de la primul contact cu un bolnav de TBC şi susţin că majoritatea persoanelor infectate au luat boala de la cineva cu care petrec mai mult timp: un membru al familiei, un prieten sau un coleg de muncă. De asemenea, bacilii nu sunt periculoşi dacă secreţiile contaminate ating pielea sau dacă ajung în sistemul digestiv, fiindcă tuberculoza nu se poate transmite decât în cazul în care bacilii ajung prin căile respiratorii în plămâni.

O persoană se poate infecta inhalând doar un număr mic de bacili. Pe de altă parte, doar o persoană din zece infectate face boala. În restul de nouă cazuri, bacilul este ţinut sub control de sistemul imunitar. Totuşi, bacilii ­Koch nu dispar din organism, ci sunt doar izolaţi de sistemul imunitar. Iar când acesta este slăbit, microbii nu mai pot fi ţinuţi sub control şi poate apărea îmbolnăvirea, chiar la mulţi ani după infectare. În aceste situaţii, bacilii care se aflau în corp în faza inactivă se trezesc şi se înmulţesc încet, dar sigur, distrugând ţesutul unde se află. Aşa apar simptomele de boală, iar în lipsa tratamentului, în plămâni (localizarea cea mai frecventă a bacililor) se pot produce adevărate găuri, aşa-zisele caverne tuberculoase. Dacă plămânii sunt grav afectaţi, poate surveni decesul. Totuşi, cel afectat se poate vindeca, mai ales dacă se intervine rapid, încă de la debutul bolii.

Vindecarea, după opt luni

Tratamentul standard al tuberculozei prevede combinarea a patru-cinci medicamente diferite pentru a preveni apariţia rezistenţei la tratament. Dar, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tulpini de bacili rezistenţi la unul dintre medicamentele antituberculoase folosite au fost găsite în fiecare ţară supravegheată de organismul internaţional.

Formele grave ale bolii sunt cele rezistente la mai multe medicamente din schema obligatorie şi se numesc generic tuberculoză multi-drog rezistentă (MDR-TB), adică boala este cauzată de bacili rezistenţi la cel puţin două medicamente anti-TBC, de obicei la izoniazidă şi la rifampicină. Specialiştii spun că în aceste situaţii se ajunge din cauza administrării greşite a medicamentelor.
„Vindecarea de TBC se produce după şase-opt luni de tratament corect, dar mulţi bolnavi îşi iau pastilele incorect sau renunţă la tratament, pentru că se simt mai bine după două săptămâni de medicaţie", atrage atenţia medicul primar pneumolog Anca Macri de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".

Terapia durează şi doi ani

Pericolul major pe care îl reprezintă tuberculoza rezistentă la tratament constă în riscul transmiterii unor bacili deja rezistenţi către alte persoane. În aceste cazuri, încă de la infectare, bolnavii nu răspund la schemele clasice de tratament, iar pentru boala numită TBC multirezistent la tratament, pastilele folosite au mai multe efecte adverse din cauza toxicităţii crescute. În plus, durata tratamentului este dublă comparativ cu formele obişnuite de tuberculoză. Tratarea acestui tip de TBC implică, în multe cazuri, administrarea de medicamente pentru doi ani.

Unele forme, incurabile

Specialiştii avertizează că, de la formele multirezistente la tratament, ce reprezintă în jur de 3% din totalul cazurilor de TBC, se poate ajunge la unele care nu se mai pot trata deloc, adică la cazurile de TB-XDR. „Este vorba despre forme de boală rezistente la toate medicamentele cunoscute în prezent, adică şi la cele de linia întâi şi la cele de linia a doua de tratament", explică medicul pneumolog Anca Macri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite