Când „Dr. Google” ia locul medicilor. Vaccinuri refuzate pentru că ar avea prea mult zahăr, înlocuite de părinți cu uleiuri și antipiretice
0Numărul mare de cazuri de infecții respiratorii duce în această perioadă la supraaglomerarea Urgențelor și a secțiilor de pediatrie. Situația multor pacienți nu s-ar complica astfel încât să necesite spitalizare dacă recomandările medicilor ar fi urmate, nu puse la îndoială.
Procentul mic din populație care a optat în sezonul gripal 2024-2025 pentru vaccinare face ca gripa să crească, cu fiecare zi, numărul victimelor. Deși vaccinul se poate administra și copiilor, încă de la vârsta de 6 luni, puțini sunt părinții care i-au imunizat pe cei mici. Refuzul vaccinării nu se rezumă însă doar la vaccinurile facultative, cum este cazul antigripalului, ci și la cele din schema națională de vaccinare, iar efectele sunt îngrijorătoare.
Rata de vaccinare în scădere a dus la epidemia de rujeolă, ROR fiind vaccinul de care se tem cel mai mult părinții, spune medicul Mădălina Merișescu, medic primar boli infecțioase, șef lucrări, șefa secției Copii X din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
„Cel mai refuzat vaccin la ora actuală este ROR ( rujeolă, rubeolă, oreion), ceea ce a dus la două epidemii foarte mari în ultimii 10 ani, una în 2016, cea mai recentă în 2024, când au fost înregistrate sute de cazuri de rujeolă la nivel național, atât la copii eligibili pentru vaccinare, cât și sugari cu vârsta sub 9 luni, neeligibili pentru vaccinare. Motivele sunt diverse, de la ipoteze false că ar fi legată administrarea sa de diverse tulburări de comportament, până la ignoranță și înlocuirea vaccinurilor cu uleiuri sau alte adjuvante. Aș zice că motivul principal este totuși lipsa de informare”, spune medicul.
Și nu doar teama de vaccin își pune amprenta pe sănătatea copiilor, ci medicii se văd de asemenea în situația de a le demonta părinților, cu rezultate certe de laborator, diagnostice prezumptive cu care se prezintă după ce au citit diverse lucruri pe Internet. „Am în minte foarte multe cazuri care puteau să nu mă cunoască niciodată dacă ar fi respectat recomandările pediatrilor, ale medicilor de familie, și s-ar fi vaccinat. Am avut copii care au prezentat convulsii febrile pentru că părinții considerau antipireticele periculoase datorită cantității mari de zahar pe care le conțin, copii cu suprainfecții diverse, care au refuzat să administreze antibiotice, sau copii pe care i-am pierdut din cauza tetanosului”, a precizat medicul.
Cele mai multe cazuri cu care se confruntă medicii infecționiști în această perioadă sunt cele determinate de virusul gripal, însă sunt și copii internați cu infecții cu Virus Sincițial Respirator sau tuse convulsivă. Când vorbim de gripă, precizează dr. Merișescu, toate categoriile de vârstă sunt afectate, însă copiii mici sunt în general cei mai vulnerabili și pot prezenta forme severe de boală, având în vedere imaturitatea sistemului lor imunitar.
Dacă părinții ar alege să se prezinte cu copiii la medic pentru vaccinarea antigripală, numărul celor care ajung astăzi la spital ar fi indiscutabil mai mic, iar procentul celor care ar fi scutiți de riscul trecerii prin boală cu consecințe grave ar fi și mai mare când vorbim de alte vaccinuri.
„Vaccinul antigripal protejează împotriva gripei, cu siguranță ne-am confrunta cu mult mai puține cazuri în rândul copiilor și mai ales mai puține cazuri complicate la care s-ar impune internarea. Dacă ne referim la alte vaccinuri incluse în schema națională de vaccinare, cu siguranță procentul ar fi și mai mare. Mă refer la tusea convulsivă, rujeolă, varicelă”, explică medicul.
Ceea ce-i face pe anumiți părinți să refuze vaccinarea în cazul unor vaccinuri din schema națională de vaccinare este lipsa informațiilor, crede dr.Merișescu. Sunt țări în care statul suportă și mai multe vaccinuri, iar introducerea unora dintre acestea s-ar impune și în România, subliniază dr. Mădălina Merișescu.
„Cu siguranță vaccinurile salvează vieți! Părinții care se informează din surse medicale sigure, consulta specialiștii din domeniu, iau cele mai bune decizii în ceea ce privește sănătatea și viitorul copiilor lor, alegând să îi vaccineze chiar și cu vaccinuri suplimentare. Consider necesară introducerea în schema națională de vaccinare a vaccinurilor antivaricelos și antimeningococic, așa cum sunt și în Vestul Europei sau în SUA. Totuși, introducerea unor noi vaccinuri ar trebui precedată de campanii de informare a populației cu privire la beneficiile vaccinării și aceste campanii ar trebui foarte bine conduse pentru a avea succes”, este de părere medicul.
Majoritatea părinților care refuză vaccinarea se documentează din surse nesigure, cum ar fi Facebook, TikTok și altele, sau își asumă părerile cunoștințelor care par instruite din punct de vedere medical, explică dr. Merișescu ce anume le dă „curaj” părinților să pună la îndoială spusele medicilor.
Un alt comportament care poate dăuna grav sănătății copiilor este obiceiul părinților de a apela la Google atunci când se confruntă cu o problemă. Asta face ca de multe ori să se prezinte în fața medicului cu un diagnostic pe care singuri l-au stabilit.
„Evident că Dr. Google este prezent zi de zi în jurul nostru și de multe ori trebuie să demontăm niște mituri încetățenite printre părinți. De multe ori vin deja cu niște diagnostice prezumtive, pe care trebuie să le infirmăm și să reușim să dovedim în baza analizelor medicale și procedurilor necesare care este diagnosticul corect în fiecare caz. De Chat GPT încă nu m-am lovit eu personal, dar nimic nu este exclus în această lume plină de tehnologie. Nu contest eficiența acestor motoare de căutare în alte domenii, însă în medicină, în diagnosticarea pacienților, ar trebui să lăsăm încă factorul uman să fie for decizional”, a adăugat medicul.
Cu toate provocările, inclusiv cele mai sus amintite, specialitatea Boli Infecțioase, mai spune dr. Mădălina Merișescu, este „cea mai frumoasă specialitate”, iar rata mare de vindecare și satisfacțiile nemăsurate care vin din lucrul cu copiii sunt printre argumente. Ce este necesar să se întâmple în România, mai subliniază medicul, este să se intensifice lupta pentru a-i menține în țară pe medicii care aleg să termine minimum 10 ani de studii, pentru că nu mai există suficienți specialiști în domeniul medical.