Video Tusea convulsivă poate fi mortală la copiii mici. Dr. Mihai Craiu, avertisment: „Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească”
0Pediatrul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la tuse convulsivă și complicațiile ei, care pot fi, din păcate, tragice. „Produce o boală gravă, posibil mortală la copiii mici”, avertizează medicul.

„Ce poți să îi spui unui părinte căruia îi moare copilul? Am hotărât să nu scriu imediat la cald... Am decis să las emoțiile, frustrarea, furia neputincioasă, nevoia de a striga în pustiu să se stingă. După moartea unui sugar ce a făcut toate complicațiile descrise ale tusei convulsive (pertussis), săptămâna trecută”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Potrivit medicului, după câteva zile, „realitatea crudă, rece, implacabilă a epidemiologiei a revenit brusc în spitalul nostru”. Marți noapte, alt sugar foarte mic, în vârstă de 5 săptămâni, s-a internat în Compartimentul de Terapie Intensivă, cu o stare gravă.
„Ca un duș rece, așa am simțit când ascultam pe colega mea citind raportul de gardă. (...) Eforturile exemplare ale intregii echipe de gardă și în special ale asistentelor din tura de noapte au dus la stabilizarea copilului care respira extrem de greu. Acum este ventilat mecanic neinvaziv și sperăm să fie un copil vindecat”, explică dr. Craiu.
Dușul rece, susține reputatul pediatru, a fost rezultatul la testarea PCR multiplex. Copilul a fost diagnosticat cu tuse convulsivă, adică „tuse măgărească”, cum i se spune popular.
„Și acesta...De ce? De unde? Căci un nou născut nu se plimbă singur... Foarte probabil din familie. Asta urmează să dovedească ancheta epidemiologică a experților de la Direcția de Sănatate Publică a respectivului județ”, afirmă medicul pediatru.
Potrivit specialistului, legile drastice ale epidemiologiei „nu au nevoie nici de aprobarea noastră și nici de știința noastră pentru a funcționa ... matematic”.
„Agenții patogeni pot să se transmită la diverse persoane, să producă boală sau chiar moarte și dacă nu nu i-am văzut sau nu credem în existența lor. Închei cu semnalul din mesajul de mai jos - tusea convulsivă produce o boală gravă, posibil mortală la copiii mici”, mai spune medicul pediatru.
Această boală ar putea fi prevenită prin vaccinarea gravidei în ultimul trimestru de sarcină (cum prevede Protocolul Societății Naționale de Obstetrică și Ginecologie) sau a sugarilor la 2, 4 si 11 luni de viață, respectiv a rudelor care stau în aceeași casă cu acest sugar mic, imediat după naștere.
„Deși avem vaccin, am decis să nu-l folosim. Să nu faci deloc vaccin pentru o boală care omoară acum în 2025, asta nu pot să nu înțeleg. Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească cu copilul tău. Dacă ai tras un glonț?”, a adăugat dr. Craiu.