Când colesterolul „bun“ se transformă într-un duşman pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă şi colesterolul „bun“ se transformă într-un „duşman“ pentru sănătate, nu trebuie să renunţăm la o alimentaţie sănătoasă FOTO Shutterstock
Chiar dacă şi colesterolul „bun“ se transformă într-un „duşman“ pentru sănătate, nu trebuie să renunţăm la o alimentaţie sănătoasă FOTO Shutterstock

Colesterolul „bun“ are o latură întunecată care poate creşte riscul unui atac de cord, susţin medicii americani. HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterolul bun) ajută, în mod normal, la menţinerea curăţeniei arterelor şi este bun pentru sănătatea inimii.

O echipă de medici de la Clinica din Cleveland, SUA, a demonstrat cum colesterolul bun se poate transforma şi poate conduce la blocarea vaselor de sânge. Medicii spun că oamenii trebuie să mănânce sănătos în continuare, însă nu trebuie uitat faptul că povestea „colesterol bun-colesterol rău“ este mult mai complexă decât se credea iniţial, notează BBC.

LDL (lipoproteine cu densitate mică sau colesterolul rău) este „rău“ din cauză că se depune pe pereţii arterelor cauzând acumularea de plăci ateromatoase care pot cauza blocaje, conducând la atacuri de cord sau cerebrale. HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterolul bun) este „bun“ deoarece ajută la transportul trigliceridelor la ficat pentru excreţie sau reutilizare.  

Până acum se credea că, dacă HDL este mai mare decât LDL, este o veste bună pentru sănătate. Totuşi, cercetătorii americani spun că testele menite să mărească nivelul colesterolului bun nu au avut succes şi că rolul acestui tip de colesterol este mult mai complicat.

Studiul realizat de echipa din Cleveland a demonstrat că HDL poate suferi anormalităţi, atunci când ajunge în artere. „Când ajunge acolo, HDL se comportă foarte diferit, spre deosebire de ce am observat în circulaţia sanguină. Pur şi simplu, devine disfuncţional şi contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace“, mărturiseşte doctorul Stanley Hazen, implicat în studiu. Cantităţi mici din HDL anormal se scurg înapoi în circuitul sanguin şi, astfel, pot fi detectate. 

Mesajul rămâne acelaşi: „Trebuie să continuăm să avem un stil de viaţă sănătos!“

Testul a implicat 627 de pacienţi şi a demonstrat cum niveluri de colesterol bun dar anormal ajung din nou în sânge. Astfel, cercetătorii şi-au dat seama că se pot folosi de aceste date pentru a prezice riscul de boli cardiovasculare. „Aceste informaţii nu schimbă mesajul: trebuie să continuăm să mâncăm sănătos“, adaugă dr. Hazen.

Descoperirile pot fi folosite pentru dezvoltarea unor noi teste pentru detectarea colesterolului HDL anormal şi pentru căutarea de noi medicamente pentru a împiedica depunerea plăcilor ateromatoase în cazul acestei transformări, a colesterolului bun într-unul anormal.

Deşi ne gândim la colesterolul bun ca fiind «bun», realitatea este mult mai complicată. Ştim că, în anumite condiţii, HDL poate deveni anormal, «ajutând» la blocarea arterelor. Această cercetare scoate la iveală exact ce modificări au loc şi cumse  transformă colesterolul bun într-unul rău. Poate aşa oamenii de ştiinţă vor putea monitoriza mai bine bolile cardiace şi chiar să împiedice această transformare cu ajutorul unor medicamente“, adaugă pentru BBC şi Shannon Amoils, doctor la Fundaţia Britanică a Inimii, care nu a fost implicată în cercetarea americanilor.


Citeşte şi:

Românii stau prost cu nivelul colesterolului

În decurs de o lună, din 6.600 de români care şi-au măsurat colesterolul total, peste jumătate aveau valori ce depăşeau limita maximă, arată o cercetare recentă.

5 mituri despre colesterol. E bine sau nu să mănânci ouă?

Peste o treime dintre români au colesterolul peste limita normală, arată statisticile. Şi totuşi, prea puţini ştiu ce le face cu adevărat rău şi ce nu.

5 moduri prin care poţi să scazi nivelul colesterolului

Colesterolul este văzut de mult ca un inamic al sănătăţii inimii, iar noile studii ne învaţă şi mai multe despre această „bestie“ care ne pune sănătatea în pericol. În primul rând, există un colesterol bun şi altul rău. Cel bun trebuie ţinut la un nivel puţin crescut, iar cel rău trebuie scăzut. Există câteva sfaturi care te ajută să faci asta.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite