Cancerul de sân, boală letală ce macină încet. Mamografiile, o investigație ignorată

0
Publicat:

Când vine vorba despre cancer de sân, statisticile înregistrate la nivel național sunt îngrijorătoare. Cifrele arată că, anual, sunt depistate peste 12.000 de cazuri noi și că doar 9% dintre femeile din România au făcut mamografii în ultimii doi ani.

Cancer de sând SURSĂ FOTO Shutterstock
Cancer de sând SURSĂ FOTO Shutterstock

Este vorba despre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Aceasta este cea mai scăzută rată din țările Uniunii Europene. Se observă mari disparități socio-economice în ratele de screening pentru cancerul de sân: rata de participare la screening este mai mare în rândul femeilor cu venituri mari (17%) față de cele cu venituri mici (4%), din zone urbane (9 %) față de cele care trăiesc în zone rurale (4%).

Lipsa unui program de screening, o reală problemă

Cu toate acestea, în lipsa unui program de screening la nivel naţional, medicul de familie este cel care de cele mai multe ori vine prima dată în contact cu femeia cu formațiune tumorală la sân, de obicei depistată prin autopalpare. Conform specialiștilor, rolul unei echipe multidisciplinare este esențial când vine vorba de depistarea și tratarea cancerului de sân. 

Specialiștii au subliniat faptul că un program de screening pentru cancerul de sân, extins la nivel naţional ar ajuta la depistarea bolii în stadii incipiente, ceea ce ar crește şansele unui tratament eficient, obiectivul tratamentului în acest caz fiind vindecarea. 

În primul rând, echipa multidisciplinară are în mijloc pacientul, drept principala preocupare a tuturor specialităţilor implicate. În cadrul acestor întâlniri discutăm şi stabilim împreună planul de tratament pentru fiecare caz în parte. Traseul pacientei cu cancer de sân include, după confirmarea anatomopatologică a neoplasmului mamar prin biopsie, consultul oncologic, chirurgical și ulterior cel de radioterapie. Practic, echipa multidisciplinară asigură un management optim al cazurilor, conform ghidurilor internaționale, iar echipa de la Institutul Regional de Oncologie poate asigura îngrijiri medicale de înaltă calitate pe întreg traseul pacientei, prin specialităţile implicate”, a afirmat dr. Simona Volovăţ, medic primar, Institutul Regional de Oncologie Iași.

Mamografiile, o necunoscută pentru multe femei din România

De cele mai multe ori, femeile care provin din grupuri vulnerabile nu au șanse să efectueze mamografii. Astfel, boala ajunge să fie depistată târziu, când este mult mai greu sau chiar imposibil de tratat.

Ne dorim să asigurăm accesul femeilor din grupurile vulnerabile la depistare precoce pentru a îmbunătăţi rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar, a încuraja tratamentul corect şi la timp şi a îmbunătăți capacitatea sistemului medical de a combate şi controla cancerul. Până în luna august 2023 am realizat 18.249 de mamografii, mai bine de jumătate fiind realizate la Unitatea mobilă de screening, care a străbătut 102 localități, mai ales din mediul rural din cele 12 județe vizate de proiect. Din cele 247 de doamne care au avut recomandare de puncție, 154 au acceptat invitația de a continua investigațiile, iar 114 au fost confirmate cu cancer mamar. Rezultatele înregistrate de acest proiect ne arată că este nevoie de continuitate în screeningul cancerului de sân, necesar pentru a asigura accesul crescut al tuturor femeilor din România din grupul ţintă la servicii de depistare precoce”, a declarat Mirela Cimpoi, coordonator expert consiliere și informare program screening, de la Institutul Regional de Oncologie Iași. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite