Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, a vorbit despre o boală nouă, indusă de ţigara electronică. Boala se numeşte Evali şi este necunoscută în România.

Semnele acestei afecţiuni includ: tahicardie, febră, accelerarea anormală a respiraţiei – tahipnee - , scăderea cantităţii de oxigen din sânge – hipoximie, scrie agerpres.ro.

„Evali - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o nouă consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. Cine este responsabil de această afecţiune? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit“, a declarat universitarul, potrivit sursei mai sus citate.

Tigara electronica vaping vapat vapare FOTO Shutterstock

„Ce este în aceste ţigări electronice? Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător. Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie“, a explicat Mihălţan.

Acesta a adăugat că un compus lichid prezent în ţigara electronică şi anume propilen glicolul induce crize de astm şi exacerbează crizele de sufocare la bolnavii cu BPOC. „Aromele sunt în plus dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare“.

"Cea mai puternică măsură antifumat care funcţionează şi pentru ţigara electronică este să măreşti taxa pe pachetul de tutun. Dacă măreşti cu 10% taxa, se lasă între 3-5% din fumători, care sunt tinerii care nu au bani sau care au bani drămuiţi de acasă", a conchis medicul.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite