Boala cumplită care poate fi confundată ușor cu insolația: „Apare atunci când toxinele vă afectează creierul“
0În stadii inițiale, această boală cumplită nu dă semne de îngrijorare, ceea ce face ca mulți pacienți să o treacă cu vederea. În etapa severă a maladiei, ciroza hepatică transmite câteva semnale care pot fi confundate ușor cu insolația.
Conform NHS Inform, febra și atacurile de frison, precum și senzația sau starea de rău sunt semne de ciroză. Acestea sunt, de asemenea, semne de epuizare termică și insolație, care pot lovi la temperaturi extreme. Ciroza poate provoca, de asemenea, oboseală și slăbiciune, un alt simptom asociat cu insolația.
Alte simptome ale cirozei includ: pierderea poftei de mâncare, sensibilitate sau durere în jurul zonei ficatului, piele cu mâncărimi, umflarea picioarelor, a gleznelor și pulpelor din cauza acumulării de lichid(edem), dar și umflarea abdomenului din cauza lichidului, cunoscută sub numele de ascită.
„Este posibil să observați, de asemenea, modificări ale personalității dumneavoastră, probleme de somn (insomnie), pierderi de memorie, confuzie și dificultăți de concentrare. Acest lucru este cunoscut sub numele de encefalopatie și apare atunci când toxinele vă afectează creierul, deoarece ficatul nu le poate elimina din organism,” arată sursa citată.
Ficatul este afectat de un factor toxic
Ciroza reprezintă înlocuirea țesutului hepatic sănătos cu țesut cicatricial, nefuncțional. Ciroza este considerată o boală gravă, care poate fi determinată de multe tipuri de boli hepatice și de afecțiuni de tipul hepatitei sau al alcoolismului.
De fiecare dată când ficatul este afectat de un factor toxic, de tipul consumului exagerat de alcool, sau de o infecție, se activează procese regenerative complexe. În timpul desfășurării acestui proces se formează țesut cicatricial, care îngreunează tot mai mult funcționarea organului, până la faza de ciroză hepatică decompensată.
Afectarea hepatică determinată de ciroza la ficat este, în general, ireversibilă. În cazul în care diagnosticul survine devreme, iar cauza determinantă este tratată eficient, deteriorarea țesuturilor poate fi oprită. În unele cazuri rare, ficatul se regenerează și revine în parametri normali.
Tratamentul cirozei hepatice variază în funcție de cauza bolii și de gradul de afectare hepatică. Scopul tratamentului este să încetinească progresia bolii și să prevină complicațiile acesteia. În fazele avansate, spitalizarea poate deveni necesară.