Bebeluşii hrăniţi la sân sunt mai deştepţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii alăptaţi la sân se descurcă mult mai bine la testele de inteligenţă, demonstrează un nou studiu. Prin această cercetare se solicită şi o susţinere publică mai mare pentru proaspetele mame care sunt nevoite să se reîntoarcă la muncă, deoarece acest lucru ar putea ajuta la creşterea inteligenţei generaţiei următoare.

Studiul a luat în considerare 1.300 de mame şi bebeluşii lor care au fost hrăniţi la sân cel puţin o lună şi cel mult un an şi a descoperit că fiecare lună de alăptare creştea inteligenţa cu 0,3 puncte la testele de inteligenţă de la 3 ani şi cu 0,5 puncte la cele de la 7 ani, notează „ABC News“.

Ar trebui să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta femeile să alăpteze“, spune doctorul Mandy Belfort, autorul studiului şi neonatolog la spitalul de copii din Boston.

Trei din patru mame încep să alăpteze la sân, dar mai puţin de jumătate continuă să facă asta timp de şase luni. Doar 15% hrănesc bebeluşul exclusiv la sân timp de şase luni. „Înţeleg foarte bine provocările puse de alăptare, mai ales pentru mamele care se întorc la muncă imediat. Însă cred că descoperirile noastre spun clar că este nevoie de o investiţie pentru a ajuta mamele să-şi hrănească bebeluşii la sân“, spune Belfort, şi ea mamă a trei copii.

Acesta nu este primul studiu care leagă alăptarea de inteligenţă. În 2010, o altă cercetare a descoperit că bebeluşii care au fost alăptaţi timp de şase luni sau chiar mai mult, la vârsta de 10 ani şi-au depăşit cu mult colegii de clasă la testele de citire, scriere şi matematică. Totuşi, felul în care alăptatul măreşte inteligenţa rămâne neclar.

„Cred că nimeni nu poate răspunde la această întrebare“, spune Belfort, speculând însă că laptele de mamă poate conţine vreun nutrient care ajută la dezvoltarea cerebrală. „Un rol poate juca şi legătura strânsă care se formează între mamă şi bebeluş în timpul acelor multe, foarte multe ore de alăptat“, conchide doctoriţa pentru „ABC News“.


Citeşte şi:

Curs de alăptat la Cluj, girat de UNICEF. Medicul Ana Culcer: „Alăptatul scade riscul de obezitate, boli şi alergii!“

Asociaţia Îngrijirea Copilului din Cluj organizează, săptămâna viitoare, 15-21 iulie, un curs despre cum se alătează corect un bebeluş şi ce înseamnă alăptarea pentru sănătatea copilului. Cursurile vor fi ţinute de doi medici clujeni instruiţi de medicul Ana Culcer, şeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul Universitar din Bucureşti şi formator naţional pe probleme de alăptare.

Mamele tinere alăptează mai puţin

Potrivit ultimelor date, alăptatul la sân devine o prioritate pentru tot mai puţine mame, numărul celor care renunţă la acest procesc important fiind în creştere.

STUDIU. 95 de bebeluşi ar putea fi salvaţi la fiecare 60 de secunde dacă ar fi alăptaţi în prima oră de la naştere

95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră dacă mamicile ar alăpta în prima oră de la naştere, iar procesul ar continua şi în următoarele şase luni, se arată într-un studiu organizat de Organizaţia Salvaţi Copiii Internaţional. Organizaţia neguvernamentală a identificat patru piedici în promovarea acestor beneficii.

Cum să alăptezi după ce te întorci la serviciu

Scurtarea programului şi folosirea unei pompe de sân la serviciu implică o multitudine de obstacole. Soluţii sunt însă destule, trebuie doar să îţi doreşti ce e mai bine pentru copilul tău.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite