Bază medicală de date comună pentru statele membre UE

0
Publicat:

În curând, toți cetățenii statelor membre UE care vor dori să se trateze în spitalele și clinicile din străinătate ar putea s-o facă mult mai rapid, dar și mult mai eficient. Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au decis înființarea unei baze de date medicale comune care va permite accesul medicilor la informațiile pacienților din toate țările membre.

Diagnosticul și tratamentul în străinătate vor fi mult mai eficiente. Sursa foto: arhivă
Diagnosticul și tratamentul în străinătate vor fi mult mai eficiente. Sursa foto: arhivă

Avantajele unui astfel de sistem sunt extrem de numeroase. Pentru că diagnosticul și tratamentul se vor face mult mai rapid, vor crește considerabil șansele de vindecare și chiar la viață ale pacienților, mai ales ale celor în stare gravă. În prezent, de exemplu, o persoană care ajunge într-o clinică din străinătate ar putea avea nevoie, în plus, de o serie de acte și documente pe care nu le are asupra sa și pe care trebuie să le ceară medicului din țară. Însă până la primirea acestora, poate trece timp prețios.

Pe lângă posibilitatea oferirii unui diagnostic mai rapid și mai bine documentat, măsura adoptată va facilita și mobilitatea transfrontalieră a europenilor, tocmai prin prisma creșterii siguranței lor în cazul unei intervenții medicale de urgență ori chiar a stabilirii unui tratament medical, care să fie sincronizat cu informațiile medicale incluse în dosarul lor.

Ce informații va conține dosarul electronic de sănătate

Dosarul electronic de sănătate, căci despre asta este vorba, reprezintă o bază de date electronică ce conține informații medicale relevante: informații despre afecțiunile anterioare ale pacientului, intervenții chirurgicale, tratamente și alergii, date despre analize de sânge, urină, imagistică medicală, lista medicamentelor prescrise și administrate, precum și înregistrări ale vizitelor la medici, diagnostic, tratament și evoluția stării de sănătate etc.

Informațiile medicale vor putea fi folosite și în scopuri de cercetare, fapt care ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente noi și la crearea unor medicamente personalizate.

Deoarece utilizarea datelor electronice privind sănătatea implică prelucrarea de date sensibile cu caracter personal, unele elemente ale propunerii de regulament intră în domeniul de aplicare al legislației UE privind protecția datelor, iar dispozițiile propunerii sunt conforme cu legislația Uniunii privind protecția datelor (GDPR) După adoptarea oficială de către legiuitorii europeni, măsura va fi aplicată etapizat în toate țările membre.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite