Băutura care te hidratează mai bine decât apa. Are nutrienți și rămâne mai mult timp în stomac
0Credeai că apa este suficientă pentru a-ți potoli setea? Gândește-te încă o dată! Un studiu recent aduce dovezi care ar putea schimba complet modul în care ne hidratăm.

Potrivit CNN, cercetătorii scoțieni au descoperit că există alternative mai eficiente pentru a menține organismul hidratat.
Un studiu recent efectuat de către cercetătorii Universității St. Andrews din Scoția, a demonstrat că băuturile care conțin o cantitate moderată de nutrienți, precum zahăr, grăsimi sau proteine, ne pot oferi o hidratare mai durabilă decât apa simplă.
Ronald Maughan, profesor la Universitatea St. Andrews și autor al studiului, explică faptul că diferența în ceea ce privește hidratarea se datorează modului în care corpul nostru reacționează la diferiți compuși din băuturi. Volumul de lichid consumat influențează direct nivelul de hidratare: cu cât bei mai mult, cu atât mai rapid se diluează fluidele din corp și se atinge un nivel optim de hidratare.
Pe lângă cantitatea de lichid pe care o bem, ceea ce conține o băutură influențează cât de bine ne hidratează. De exemplu, laptele, datorită substanțelor pe care le are (lactoză, proteine și grăsimi), rămâne mai mult timp în stomac și ne ține hidratați mai mult timp comparativ cu apa.
Atât laptele, cât și soluțiile pentru diaree au o substanță numită sodiu. Sodiul are proprietatea de a atrage și reține apa în organism. De aceea, când bem lapte sau soluții pentru diaree, corpul nostru pierde mai puțină apă prin urină și ne simțim mai hidratați.
Chiar dacă sucul stă mai mult în stomac, când ajunge în intestin, zahărul din el este atât de concentrat, încât trage apa din celulele corpului nostru pentru a se dilua. Este ca și cum zahărul ar "fura" apa din corp pentru a se simți mai bine.
Procesul este următorul: zahărul din băuturile dulci creează o concentrație mare de zahăr în intestin. Pentru a echilibra această concentrație, corpul nostru este obligat să trimită apă în intestin. Astfel, apa care ar trebui să hidrateze celulele noastre este folosită pentru a dilua zahărul. De aceea, aceste băuturi, deși par că ne hidratează, au efectul opus. În plus, caloriile din zahăr sunt ușor de asimilat, dar nu ne oferă senzația de sațietate pe care o avem după ce mâncăm o masă solidă.
Alcoolul acționează ca un diuretic, determinând corpul să elimine mai multă urină, astfel încât hidratarea băuturilor alcoolice depinde de volumul total al băuturii.
„Berea va produce o pierdere de apă mai mică decât whisky-ul, deoarece bei mai mult lichid cu berea. Băuturile alcoolice tari deshidratează, în timp ce băuturile alcoolice diluate nu o fac.”, a explicat Ronald Maughan.
Potrivit cercetărilor lui Maughan, o cafea cu aproximativ 80 de miligrame de cofeină are un efect diuretic (ne face să urinăm mai mult) care este compensat de cantitatea de apă pe care o conține. Astfel, cafeaua, în aceste condiții, poate fi considerată la fel de hidratantă ca apa.