Avertismentul unui chirurg despre criza de imagiști din spitale: „Vom fi obligați să îndrumăm pacienții în sistemul privat!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Paul Ichim, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, susţine că spitalele din România se confruntă cu o lipsă acută de specialiști în imagistică. „Vom fi obligați să îndrumăm pacienții în sistemul privat, iar acolo totul costă”, spune medicul.

Medicul chirurg Paul Ichim FOTO: Arhivă Personală
Medicul chirurg Paul Ichim FOTO: Arhivă Personală

Reputatul chirurg  atrage atenția că pin spitalele mari de urgențe de prin toată țară se simte deja absența specialiștilor în imagistică, care au preferat să plece să lucreze în privat.

„Să nu va mirați, dacă o să găsiți prin biletele de externare din spitale, că n-am fost în stare de a finaliza un diagnostic cert, din cauza lipsei specialiștilor în imagistică”, scrie  medicul Paul Ichim, într-o postare pe Facebook.

„Vremurile acelea în care se spunea în situații limita în absența diagnosticului cert, fără aportul imagisticii actuale, de laparotomie în scop diagnostic, au trecut de mult. Pacienții sunt mult mai informați, unii crezând chiar că ar putea da sfaturi și personalului medical. Până una altă, chiar nouă nu ne convine, să intrăm în operații fără o explorare imagistică de calitate. Colegii imagiști suprasolicitați în sistemele de urgență, unde din cauza stresului dar și a lipsei de educație elementară, în care adresarea între oameni nu cunoaște limitele de elegantă, au glisat ușor spre spitalele de <nișă>, adică de mică anvergură și responsabilitate”, susține dr. Ichim.

Deși se cunoaște lipsa acestora și chiar se scot posturi la concurs, dr. Ichim susține că nu se prezintă candidați, deoarece „numărul celor instruiți în acest domeniu, n-a fost adaptat cerințelor din piață de către cine reglementează numărul de rezidenți, la care se adaugă imbecilitatea că ori muncești pe rupte, ori ești permanent obosit, la fel ești plătit”.

„În sistemul privat se lucrează pe indicatori de performanță și pe bani adevărați. Mulți imagiști au părăsit spitalele mari de urgență , alegând oferta mult mai liniștită dar și rentabilă financiar a sistemului privat. În atare situație restul specialităților de urgență se descurcă greu fără specialiștii din imagistică alături. Oricând pot apărea cazuri grave, la care se poate tergiversa diagnosticul și intervenția terapeutica adecvată. La asta se adaugă și afecțiunile cronice sau cele cu evoluție cvasi silențioasă, dar cu potențial evolutiv grav și la care diagnosticul precoce devine esențial. Și uite așa, spitalele mari s-au depopulat de medici imagiști”, explică specialistul.

Medicul mai spune că problema este cunoscută și de către Minsiterul Sănătății, însă crede că sunt cu alte interese, pentru a face „contracte pe bani grei cu mediul privat pentru telemedicină”.

„Deoarece refuz să cred că cei din ministerul de resort nu cunosc realitatea, încep să suspicionez că undeva, pe la factorii de decizie, sunt cu totul alte interese, prea se creează tot felul de oportunități de a trimite specialitatea doar spre mediul privat. Unde mai pui că dacă faci o analiză prin spitalele din țară, o să rămâi surprins de câte CT-uri și RMN-uri performanțe au apărut prin spitale, pe unde nu te aștepți, aproape pe toți coclaurii țării. De ce se investește fără a avea medic imagist angajat? Simplu, pentru a face contracte pe bani grei cu mediul privat pentru telemedicină.  Oare cine a cunoscut situația și a investit în această oportunitate de afacere......bine gândită și protejată? ”, se întreabă Paul Ichim.

Situația este cu atât mai gravă, susține medicul, deoarece specialitățile chirurgicale sunt sufocate de avalanșă de afecțiuni mai ales oncologice, la care nu se poate funcționa normal ca strategie de diagnostic și tratament.

„Întrebarea este, ce facem noi ăștia care lucrăm în spitalele mari prin specialitățile chirurgicale, sufocați de avalanșă de afecțiuni mai ales oncologice, la care nu putem funcționa normal că strategie de diagnostic și tratament. Până la urmă o să ne blocăm, iar lumea ne va înjură tot pe noi, pălmașii care n-avem nici o competență/autoritate organizatorică. Să nu va mirați, dacă o să găsiți prin biletele de externare din spitale, că n-am fost în stare de a finaliza un diagnostic cert, din cauza lipsei specialiștilor în imagistică. Vom fi obligați să îndrumam  pacienții în sistemul privat, iar acolo totul costă adevărat, iar prestațiile făcute prin decontare de către casă de asigurări sunt programate funcție de finanțarea de toată jenă, adică la sfântul așteaptă. Parcă-mi vine să cred că de fapt asta s-a vrut”, concluzionează medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite