„Atenție la accidente! Nu avem sânge în spitale“ Reputat chirurg, avertisment despre criza sanguină din sistemul sanitar

0
Publicat:

Un cunoscut medic chirurg din Galați, dr. Paul Ichim, anunță că este o criză de sânge în spitale. „Dimineață nu aveam sânge indiferent de grupă, adică lipsa totală”, afirmă medicul.

Criză de sânge în spitale FOTO: ARHIVĂ, ADEVĂRUL
Criză de sânge în spitale FOTO: ARHIVĂ, ADEVĂRUL

Medicul avertizează că situația este gravă, iar „în caz de ceva urât nu putem perfuza decât fluide cristaloide, adică apă cu electroliți ce nu poate substitui sângele”.

„O componentă esențială pentu desfășurarea actului medical este reprezentată de sânge. Aprovizionarea se face prin centrul de transfuzii, după donarea voluntară și solidară a populației, nu reprezintă un produs ce se poate cumpără. Ciclic apar mesaje de îndemn pentru donarea de sânge.

Dimineață nu aveam sânge indiferent de grupă, adică lipsă totală. Sper să nu apară urgențe traumatologice care să impună transfuzia.

Populația este mai bătrână, mai bolnavă, toți netoții au carnet de conducere producând accidente, așa că îmi fac datoria să vă transmit că la noi situația este gravă, în caz de ceva urât nu putem perfuza decât fluide cristaloide, adică apă cu electroliți ce nu poate substitui sângele”, a scris medicul Paul Ichim, pe pagina sa de Facebook.

Directorul Centrului de Transfuzie: Avem mare nevoie de grupa A pozitiv

Din sângele obţinut de la o singură persoană pot fi salvate trei vieţi. Totuşi, în ultima perioadă, doar prin numeroase apeluri disperate şi campanii de mobilizare, conducerea Centrului de Transfuzie din Galaţi a reuşit să atragă donatori. 

„E bine ce a făcut domnul doctor. Mă bucur că a luat atitudine, poate așa conștientizează și oamenii cât de importantă este donarea de sânge,. Noi facem în permanență campanii, apelăm la donatorii noștri fideli, la diverse instituții. Chiar acum avem o colectă mobilă în municipiul Tecuci. Criza de sânge este o problemă la nivel național”, a declarat pentru ziarul „Adevărul” Camelia Stoichicescu, directorul Centrului de Transfuzie din Galaţi.

La fel de grav este că o parte dintre cei care vin să doneze sânge sunt refuzaţi, deoarece nu îndeplinesc condiţiile.

„Din păcate, sunt și oameni care se prezintă, dar au diverse probleme de sănătate și nu mai pot dona. Avem nevoie de toate grupele de sânge, însă în acest moment avem o mare presiune pe A pozitiv. Sunt mai mulți pacienți care au nevoie de această grupă”, a adăugat directorul Centrului de Transfuzie din Galaţi.

Înainte de a dona sânge, medicii de la CRTS Galaţi recomandă să fiţi bine hidratat, să fiţi odihnit şi să evitaţi fumatul înainte de donare, dar şi după. Micul dejun poate fi bogat în lichide şi glucide. Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi şi băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte.

Condiţiile în care puteţi deveni donator de sânge sunt următoarele: să aveţi o stare bună de sănătate fizică şi psihică; vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kilograme la fete şi peste 60 kilograme la băieţi; fără un istoric personal de boli cronice, infecto-contagioase sau psihice, fără intervenţii chirurgicale, tatuaje sau extracţii dentare recente.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite