Apreciat medic chirurg: „Îmi este rușine să intru la bolnavi, nu am cu ce să-mi fac meseria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cunoscut chirurg gălăţean, dr. Paul Ichim, a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care reclamă criza teribilă din sistemul sanitar. Medicul spune că nu poate opera „din diverse cauze impuse financiar, prin lipsuri diverse de materiale și medicamente esențiale”.

Medicul chirurg Paul Ichim FOTO: Arhivă Personală/Facebook
Medicul chirurg Paul Ichim FOTO: Arhivă Personală/Facebook

Dr. Paul Ichim susține că așteptările „oamenilor de la medici sunt mari, cum este și normal, însă noi trebuie să activăm în condiții instituționale ce nu depind complet de muncă noastră”. Din cauza creșterii prețurilor la utilități, sunt probleme în spitale cu medicamentele și materiale sanitare. 

„Săptămâna ce abia a trecut m-a făcut să înțeleg pe propria piele, ce-i ăla bornout. Pur și simplu am avut într-o zi impulsul, de a-mi lua lumea-n cap și să nu mă mai duc la serviciu... măcar o vreme. Așteptările oamenilor de la medici sunt mari, cum este și normal, doar că noi trebuie să activăm în condiții instituționale ce nu depind complet de muncă noastră.

Acum câteva luni scriam că deși prețurile la facturile curente de utilități, la medicamentele și materialele sanitare au crescut înfiorător, finanțarea pe caz rezolvat în spitale n-a acoperit rată de inflație. Cheltuielile de personal au rămas aceleași, variabilă agravantă la buget reprezentând-o creșterea prețurilor la restul.

În fața acestui lucru constatăm în temeiul legii că se plătesc salariile, ce n-au crescut și utilitățile infernale. Normal că pentru medicamente și materiale sanitare nu mai rămân mulți bani. Aici a intervenit sentimentul ăla de epuizare organizațională”, scrie dr. Paul Ichim, într-o postare pe Facebook.

Potrivit medicului, „dacă nu ai cu ce-ți face meseria, nu poți face servicii medicale numeric dar și calitativ în condiții de siguranță”. Iar această criză există în toată țară, nu doar în Spitalul Județean Galați. 

Nu faci servicii, nu ești finanțat și uite așa am intrat în cerc vicios. Pur și simplu îmi era rușine să întru la bolnavii din saloane, internați și programați la operații să le spun că deși prezent, nu pot opera din diverse cauze impuse financiar, prin lipsuri diverse de materiale și medicamente esențiale.

Tendința bolnavilor este de a discuta cu cel pe care-l are în față, cu medicul, iar acesta nu poate oferi justificări raționale. Oamenii spun că o viață întreagă au plătit asigurări, iar când au nevoie, nu pot beneficia de asistență medicală și nu poți să-i contrazici. Să ne înțelegem fără interpretări partizane, situația există în toată țară, nu neapărat acolo unde muncesc”, explică medicul. 

Dr. Paul Ichim spune că de-a lungul anilor a trecut prin nenumărate momente de criză financiară în domeniul medical, însă nu a resimțit niciodată o așa mare presiune psihologică.

Adică să vii la serviciu, să vrei să ajuți oamenii și să n-ai cu ce, sau ce ți se pune la dispoziție să fie cu țârâita, parcă n-am avut o perioada așa de păcătoasă. Mai acum ceva ani, când tot erau lipsuri, bolnavii își cumpărau diverse, ce nu erau în sistem. Pe lângă faptul că nu-i legal, intervine și inflația care i-a zvântat financiar pe toți, orice leuț cheltuit se resimte.

Imposibil că cei din minister să nu cunoască realitatea din țară, lipsa lor de reacție, mușenia lor, arată că n-au soluții. Uite așa rămânem noi să dăm piept cu pacientul, ce stă în pat, așteptând să fie operat și tot amânat, întrebându-te cum ar fi să fii în locul lor sau unul din familia ta”, afirmă chirurgul gălățean. 

În încheiere, medicul avertizează că, din cauza lipsurilor din sistem și a stresului, generațiile mai tinere vor pleca în masă din țară.  

„Înțelegeți acum de ce-mi vine uneori să-mi iau lumea-n cap, să nu mai aud de nimic. Sunt la o vârstă care nu-mi permite să mai fac planuri de plecare din țară, dar mă întreb ce vor face cei din generațiile mai tinere, o să plece în masă, deoarece în stresul ăsta riști să pățești ceva, pentru că surmenajul respectiv îți afectează sigur calitatea muncii. 

Unde mai pui că prin media parcă sunt vânate doar cazurile de culpabilizat lumea medicală. Moartea unui om este un eveniment tragic pentru oricine, inclusiv pentru cei ce lucrează în sistemul sanitar, ce te faci, că te înjură lumea, dar tu n-ai cum să ajuți un pacient. 

Preiau vorbele unui <optimist>, răul este abia la început, să nu spuneți că n-ați știut, de aia am postat. Dacă o să tăcem cu toți, să nu va mirați și să nu va plângeți”, încheie medicul postarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite