Alungă durerile de cap cu remedii naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infuzia de ginkgo biloba îmbunătăţeşte  microcirculaţia  cerebrală
Infuzia de ginkgo biloba îmbunătăţeşte microcirculaţia cerebrală

Ginkgo biloba, lavanda, menta, sulfina ori spilcuţa conţin substanţe care relaxează pe termen  lung vasele de sânge de la nivel cerebral, redând starea de bine.

Fitoterapeuţii ne recomandă o serie de plante recunoscute din vremuri străvechi pentru proprietăţile terapeutice în combaterea migrenelor.

O astfel de plantă este ginkgo biloba. Ea are dublă acţiune: pe de o parte, datorită flavonoidelor, substanţe cu rol puternic antioxidant, îmbunătăţeşte microcirculaţia cerebral, iar pe de altă parte, aceleaşi substanţe din compoziţia ei inhibă activitatea a doi dintre cei mai periculoşi radicali liberi (superoxidul şi hidroxilul), recunoscuţi pentru efectul distructiv asupra celulelor cerebrale.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi din 250 ml de apă. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi. În paralel, se recomandă cât mai multă odihnă şi, pe cât posibil, evitarea situaţiilor tensionate.

Sulfina şi spilcuţa, sedative uşoare

Deşi cele două plante sunt mai puţin cunoscute, ele reprezintă un remediu excelent în combaterea eficientă a migrenelor. Sulfina, de exemplu, are efect sedativ şi, în plus, conţine saponozide, substanţe care fluidifică sângele şi, implicit, îmbunătăţesc circulaţia de la nivel cerebral.

Se foloseşte sub formă de infuzie obţinută din 20 g plantă la un litru de apă clocotită. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi, în cure de 21 de zile. Este obligatoriu ca între cure să se facă pauză de o săptămână.

În ceea ce priveşte spilcuţa, se recomandă persoanelor care se confruntă cu migrene de lungă durată (care durează mai mult de cinci zile). În plus, are acţiune rapidă în timpul crizelor, când se recomandă în doze mari, pe care le stabileşte medicul fitoterapeut. 

Totodată, spilcuţa este un remediu ideal pentru prevenirea apariţiei migrenelor. Se recomandă sub formă de capsule, pe care le poţi cumpăra de la Plafar.

Dacă te confrunţi cu migrene încă de la primele ore ale dimineţii, este bine ca imediat ce te-ai trezit să bei un pahar de apă în care ai adăugat sucul de la o jumătate de lămâie şi puţină miere de albine.

Acest remediu are rolul de a regla pH-ul sangvin, aciditatea crescută a sângelui fiind unul dintre factorii declanşatori ai migrenelor.

Păducelul şi roiniţa, numai în combinaţie

La cele mai multe persoane, durerile de cap sunt de scurtă durată, ba, mai mult, dispar de la sine după una-două ore. Ele poartă numele de dureri de cap fără aură.

Însă există şi dureri de cap cu aură, denumite astfel din cauza simptomelor inconfortabile care le însoţesc (de exemplu, stări de vomă, tremurat, stare generală de rău).

Pentru acest tip de durere, prof. dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă o combinaţie de plante care calmează durerea, precum şi simptomele asociate.

Combină flori de tei (40 g), cu talpa-gâştei (40 g) cu flori şi cu frunze de păducel (10 g) şi cu frunze de roiniţă (10 g). Dintr-o lingură de amestec şi din 250 ml de apă clocotită se prepară o infuzie. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi, la interval de patru ore.

Roiniţa conţine substanţe care îmbunătăţesc digestia şi atenuează senzaţia de vomă. La rândul lor, păducelul şi talpa-gâştei reglează tensiunea arterială, un factor de risc important în apariţia migrenelor.

Lavanda induce starea de relaxare

Dacă te numeri printre persoanele care suferă de migrene, poţi apela cu încredere la lavandă. Ceea ce o recomandă în combaterea migrenelor sunt proprietăţile sale relaxante şi antispastice.

„Lavanda se poate folosi sub formă de comprimate, de tinctură sau de ceai. În plus, uleiul de lavandă este adesea folosit în aromoterapie, dar şi pentru masaj, datorită proprietăţilor sale antiseptice, antispastice şi relaxante", explică medicul de familie Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie.

Dacă preferi ceaiul, acesta se prepară dintr-o lingură de flori de lavandă şi dintr-o cană de apă fierbinte. Amestecul se infuzează timp de zece minute. Se beau maximum două căni de ceai pe zi. Rezultatele se pot observa chiar după prima zi de tratament.

Menta, mai eficientă sub formă de ulei esenţial

Cefaleea de tensiune, cea mai întâlnită durere de cap care, de obicei, apare pe fondul stresului şi din cauza poziţiei incorecte în faţa calculatorului timp îndelungat, poate fi controlată cu ajutorul curelor cu produse pe bază de mentă.

Planta se poate folosi atât sub formă de infuzie (o lingură de plantă şi 250 ml de apă fierbinte), cât şi sub formă de ulei esenţial (se ung tâmplele şi se masează până ce intră bine în piele). De asemenea, uleiul esenţial de mentă se poate adăuga în apa de baie pentru picioare (apa trebuie să aibă 38-39 de grade Celsius). 

21 de zile se recomandă tratamentul cu sulfină pentru a combate cât  mai bine durerile de cap.

Cazuri când consultaţia medicală este vitală

Remediile naturale prezentate mai sus se pot administra doar în cazul durerilor de cap cu care ne confruntăm frecvent din cauza stilului de viaţă stresant. Există însă o serie de manifestări de acest gen care necesită consultul medical de specialitate.

Aşadar, mergi de urgenţă la medic dacă ai dureri puternice de cap însoţite de febră, de vărsături şi gâtul înţepenit, întrucât pot fi semn de meningită, o inflamaţie a membranelor care acoperă creierul şi măduva spinării.

Totodată, consultaţia medicală este necesară şi în cazul durerilor de cap severe însoţite de greaţă/vomă şi de simptome neurologice precum starea de confuzie, tulburările de vorbire, ameţeală sau paralizia unor regiuni ale feţei, paralizia braţului sau piciorului (pe o parte a corpului), pierderea echilibrului şi coordonării, semne ale unui accident vascular cerebral (AVC).

De asemenea, cere ajutorul medicului dacă ai dureri de cap foarte puternice, instalate brusc şi foarte diferite de cele anterioare. Ele pot indica existenţa unui anevrism cerebral, care reprezintă dilataţia unei artere cerebrale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite