Alimentele light, mai sănătoase sau nu? Sfatul specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta cu ouă - slăbeşti zece kilograme

Produsele dietetice, cu 0 % zahăr sunt la modă în toată lumea. Marile companii de produse alimentare se întrec să aibă câte o variantă light pentru fiecare aliment. De fapt ce înseamnă produse light şi de ce ar trebui să le consumăm cu grijă în timpul dietelor? Află în articolul de mai jos.

Auzim deseori în reclame sau vedem pe eticheta produselor „0% grăsimi“, „0% zahăr“, „0% calorii“. Avem impresia că putem mânca oricât din alimentul respectiv, pentru că nu ne vom îngrăşa. Termenul „light“ este însă speculat la maximum de firmele de băuturi răcoritoare şi alimente. Un produs light nu înseamnă că dacă îl consumi la discreţie nu te vei îngrăşa. Rezultatele studiilor arată exact contrariul: deşi sunt recomandate în dietă, pot aduce kilograme în plus. Termenul light se referă la unele ingrediente din alimente. Produsul poate avea 0% grăsimi, dar adaos mai mare de zahăr.

Fără zahăr, dar cu mai multe grăsimi

Zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali, gen aspartam (E 951 – este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul) şi zaharină (E 954 – este de circa 300-500 de ori mai dulce decât zahărul). Grăsimile sunt înlocuite cu grăsimile artificiale care au 0% calorii. Light înseamnă că din unele alimente este înlocuit zahărul, din altele grăsimile. Să luăm, de exmplu, un iaurt cu fructe pe eticheta căruia apare 0% grăsimi. La prima vedere. Avem tendinţa să asociem acest lucru cu 0% calorii şi mâncăm fără să ne gândim că un iaurţel de numai 125 gr ne poate aduce mai multe calorii decât unul cu 2,8% grăsimi. De vină sunt fructele din conţinut, care măresc numărul glucidelor (zahărului) şi, deci, al caloriilor.

Continuarea pe clicksanatate.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite