Alertă sanitară. Trei oameni bolnavi de gripă aviară. Avertizările specialiștilor români

0
Publicat:

Alertă sanitară după ce trei persoane care sacrificau păsări bolnave de gripă aviară, ar fi contractat virusul. Este vorba, mai exact, despre angajații unei ferme care se confruntă în prezent cu un focar de gripă. Specialiștii trag un mare semnal de alarmă: orice nouă mutație a virusului l-ar putea face transmisibil interuman. 

Păsările domestice au preluat virusul de la cele sălbatice. Sursa foto: arhivă
Păsările domestice au preluat virusul de la cele sălbatice. Sursa foto: arhivă

Doar anumite persoane au risc de îmbolnăvire

Ce trebuie să știm de la bun început despre gripa aviară este faptul că virusul se transmite de la păsări la om sau de la un alt animal infectat - bovine în cazul SUA - la om doar în situații excepționale. „Risc înalt au persoanele care intră în contact direct și de lungă durată cu animalele bolnave. Crescătorii de păsări, fermierii și toți cei care lucrează în ferme”, ne-a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. Aceste persoane se pot îmbolnăvi însă nu vor ști dacă au contactat gripă aviară sau una obișnuită, comună. „Nu vom ști dacă au sau nu gripă aviară, căci simptomele sunt identice cu cele ale unei gripe obișnuite. Doar prin testare se poate afla proveniența virusului”. 

Iar pandemia nu poate fi exclusă. „Mutații ale virusului se produc și se vor produce mereu. Nu mai este niciun secret, nici o surpriză pentru noi. Pe de altă parte, știm că perioada inter-pandemică este cam de 10 ani. Aproximativ. Dar asta nu înseamnă că se va întâmpla o catastrofă pentru că avem tehnologia de a prepara rapid un vaccin. Și pentru că avem deja tratamente antivirale care funcționează pentru toate tulpinile”, a explicat situația directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, Simin Florescu. 

Ce simptome prezintă boala în cazul oamenilor

Gripa aviară afectează de obicei păsările, dar și alte animale pot contacta virusul. Printre acestea: bovine, porci, nurci, foci, mistreți, vulpi, pisici, șoareci. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) cazurile de îmbolnăvire la om pot varia de la simptome minore sau foarte ușoare (conjunctivită, simptome respiratorii ușoare) până la simptome severe (pneumonie care necesită spitalizare) și, în unele cazuri, deces.

Cei trei angajați ai fermei din Colorado, SUA, au prezentat simptome uşoare: printre acestea, simptome de conjunctivită şi simptome comune ale infecţiilor respiratorii, au declarat oficialii din Colorado într-un comunicat, adăugând că niciuna dintre persoane nu a fost spitalizată.

Recomandările specialiștilor  

Persoanele care se află în contact strâns cu animalele infectate ar trebui să poarte echipamente individuale de protecție și să evite contactul direct neprotejat cu animale bolnave sau moarte, cu carcase, cu materii fecale, precum și cu medii potențial contaminate. ECDC recomandă supravegherea activă a persoanelor expuse (cum ar fi monitorizarea simptomelor sau testarea), măsuri preventive și/sau vaccinarea grupurilor de risc.

„Virusul gripei aviare este foarte sensibil la temperatură şi poate fi distrus în 2-10 min. la 60-70°C. Carnea preparată la foc, ouăle şi alte produse din pasăre preparate termic pot fi întrebuinţate în hrană fără nici o grijă. La om virusul se poate transmite, dacă va fi în contact direct cu pasărea infectată sau va consuma carne insuficient preparată termic”, potrivit DSP Brașov. 

Un nou studiu stârnește frică

Un studiu publicat la începutul săptămânii oferă noi dovezi conform cărora virusul H5N1 care provoacă în prezent o epidemie de gripă aviară și la bovinele din SUA ar putea fi adaptat pentru a infecta mai bine oamenii decât alte tulpini de virus aflate în circulație.

Acest rezultat provoacă deja controverse în rândul celor mai importanți cercetători din lume în domeniul gripei și bolilor infecțioase.

În întreaga lume, diferite virusuri gripale circulă în mod constant în multe tipuri diferite de animale. Unul dintre elementele care determină ce fel de animal poate fi infectat de un anumit virus gripal este tipul de receptori prezenți pe partea exterioară a țesuturilor cu care intră în contact virusul.

Virusurile gripale care infectează în mod obișnuit păsările au o afinitate pentru a se agăța de forma specială a unui receptor întâlnit în mod obișnuit în intestinele speciilor aviare. Virusurile gripale umane, pe de altă parte, preferă forma unui receptor care căptușește căile respiratorii superioare.

Noua lucrare, publicată în Nature, a arătat că virusul H5N1 bovin se poate lega de ambii receptori.

Virsusul are o capacitate de a se lega de receptorii de tip uman”, a declarat autorul principal al studiului, Yoshihiro Kawaoka, într-un interviu acordat STAT.

Amintim că virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul bovinelor din SUA, iar acestea ar putea infecta oamenii prin respirație, au avertizat cercetătorii Universității Wisconsin Madison. Este vorba despre persoanele care intră în contact direct și pe o perioadă lungă de timp cu aceste animale.

Când vom avea un vaccin împotriva gripei aviare

Vom avea un vaccin împotriva gripei aviare când virusul se va transmite de la om la om. „Nu putem realiza un vaccin care să prevină o epidemie dacă virusul nu este transmisibil interuman. În schimb, se poate realiza un vaccin care să protejeze omul în cazul în care acesta intră în contact cu gazda intermediară”, a explicat recent pentru „Adevarul” medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite