Alergiile în timpul sarcinii
0Studiile arată că 30% dintre copiii care suferă de alergii au un părinte cu această afecțiune. Însă în cazul în care ambii părinți sunt alergici, procentu se dublează.

Alergiile sezoniere sau rinită alergică sunt declanșate de alergeni, substanțe care provoacă reacții în organism. Polenurile sau mucegaiurile sunt printre cei mai comuni alergeni. Se poate spune că alergiile sunt o reacție a sistemului imunitar la o substanță din mediul înconjurător, substanță care, în mod normal, este inofensivă dar pe care organismul o percepe că fiind periculoasă și tocmai din acest motiv sistemul imunitar declanșează mecanismele de apărare imunitară împotriva „agresorului”.
Câmd vine vorba despre femei însărcinate însă, aceste reacții pot fi mai îngrijorătoare.
„Femeile însărcinate prezintă simptome, deoarece acestea au o sensibilitate la anumiți alergeni, care, de obicei, prin inhalare, se combină cu un anticorp numit imunoglobulina E, anticorp alergic prezent în mod normal în corp la niveluri foarte scăzute. Atunci când alergenii și IgE cresc, sunt eliberate substanțe chimice care cauzează inflamație. Simptomele care rezultă în cazul femeilor însărcinate includ mâncărimea, lăcrimarea ochilor, strănut, congestie nazală, nas înfundat, somnolență și dureri de cap”, explică dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie la Doctorul zilei.
Evitarea factorilor alergeni, cea mai bună soluție
Specialiștii spun că, deși există trataente pentru alergii, cel mai indicat este să ne ferim de factorii alergeni. De asemenea, în timpul sarcinii este de evitat luarea medicamentelor. Totuși, în cazul alergiilor severe, medicul va evalua riscurile și severitatea simptomelor.
Pentru femeile însărcinate există tratamente recomandate special pentru a nu pune în pericol fătul. Dezavantajele acestora însă este somnolența și tulburările motorii ale mamei, Avantajul însă este acela că nu s-a raportat nicio influență asupra fătului.
Însă utilizarea decongestionantelor de către femeile însărcinate ar putea produce defecte ale peretelui abdominal al nou-născutului. În general, utilizarea decongestionantelor în rândul femeilor însărcinate în primul trimestru de sarcina se recomandă numai în cazul în care există simptome severe și alte tipuri de medicamente nu oferă soluția de tratare, mai arată Doctorul zilei.
„O problema majoră legată de spray-urile nazale decongestionante este faptul că acestea agravează, de fapt, simptomele de congestie nazală cu utilizarea regulată. Cele mai sigure produse par a fi oximetazolina deoarece există o absorbție foarte mică în fluxul sangvin. Spray-urile nazale anti-inflamatorii ar trebui să fie luate în considerare pentru femeile ale căror simptome se agravează și persistă mai mult de câteva zile. Spray-urile mai noi, cu corticosteroizi, nu au prea multe date cu privire la utilizarea în timpul sarcinii, dar absorbția în fluxul sangvin este minimă, astfel încât, utilizarea lor nu este atât de riscantă”, afirmă dr. Silviu Istoc.