Aciditatea gastrică - Simptome, cauze, tratament

0
Publicat:

Hiperaciditatea gastrică, cunoscută în termeni medicali și sub numele de dispepsie, este o problema gastrică foarte întâlnită și caracterizată prin secreția abundență de sucuri gastrice. Problema poate avea o serie de cauze, cum ar fi afecțiunile medicale, precum boală de reflux gastroesofagian (BRGE), și anumite medicamente. Principalele simptome de hiperaciditate gastrică sunt durerile bruște de stomac, arsurile gastrice, starea de greață sau balonarea.

Aproximativ 30% din populația lumii este afectată de hiperaciditate gastrică. FOTO Shutterstock
Aproximativ 30% din populația lumii este afectată de hiperaciditate gastrică. FOTO Shutterstock

De cele mai multe ori, simptomele de hiperaciditate gastrică apar după ce mâncăm sau bem. Pentru a ameliora problema, pacientul trebuie să-și schimbe stilul de viață. În mod principal, primele modificări care trebuie făcute sunt cele alimentare, notează catena.ro. Mai precis, pacientul trebuie să:

- adopte o dietă sănătoasă și echilibrată

- consume cât mai puține alimente picante și grase

- bea cât mai puțînă cofeină și alcool

- bea apă în loc de băuturi răcoritoare

- evite alimentele acide, cum ar fi roșiile și portocalele

Ce poate provoca hiperaciditate gastrică

Există mai multe afecțiuni care pot duce la hiperaciditate gastrică. De multe ori, din cauza acestor tulburări, hormonul gastrina este produs în exces. Gastrina este un hormon peptidic care stimulează secreția de acid clorhidric. Printre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme gastrice se numără:

Hipersecreția de acid

Există medicamente, cum ar fi antagoniștii receptorilor H2 (sau blocante de H2) care pot reduce producția de acid gastric. În unele cazuri, secreția de acid gastric poate crește după încetarea tratamentului cu acest medicament. Același lucru poate fi valabil și în cazul inhibitorilor pompei de protoni (IPP), cu toate că acest lucru a creat controverse în lumea medicală.

Sindromul Zollinger-Ellison

Această afecțiune rară este caracterizată de apariția în pancreas și în intestinul subțire a unor tumori numite gastrinoame. Gastrinoamele cauzează o producție excesivă de gastrina, ceea ce determina creșterea acidității gastrice.

Infecția cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie renumită care poate coloniza stomacul și care poate provoca ulcer. În plus, în unele cazuri, infecția cu Helicobacter pylori poate produce și hiperaciditate gastrică.

Ocluzie intestinală (obstrucție intestinală)

De asemenea, ocluzia intestinală, un blocaj care nu permite alimentelor sau lichidelor digerate să treacă prin intestinul subțire, poate provoca hiperaciditate gastrică.

Insuficientă renală cronică

Deși se întâmplă rar, organismul unei persoane care suferă de insuficientă renală sau care face dializă produce gastrina în exces, lucru care duce la hiperaciditate gastrică.

Simptome ale acidității gastrice

Printre semnele de hiperaciditate gastrică se numără:- balonarea- disconfortul abdominal, care se poate agrava când stomacul este gol- diareea- arsurile stomacale- greață sau vărsături- reducerea poftei de mâncare- slăbirea inexplicabilă.

Simptomele de aciditate gastrică seamănă cu cele ale altor afecțiuni digestive. Este recomandat că persoanele afectate să meargă la medic dacă au probleme digestive persistente sau recurente.

Alimente care produc aciditate gastrică

Există o mulțime de alimente care cauzează aciditate gastrică, de exemplu, anumite fructe, printre care roșiile și citricele, cum ar fi lămâile, mandarinele și grapefruitul. Acestea trebuie evitate pentru a preveni apariția acidității gastrice. Cele mai multe legume pot fi consumate în siguranță, cu toate că, în unele cazuri, ceapă declanșează simptome de hiperaciditate gastrică. De asemenea, alimentele cu conținut ridicat de grăsimi pot provoca probleme. De aceea, trebuie evitat pe cât posibil consumul de alimente prăjite sau grase. Mai precis, produsele din carne procesată, precum cârnații și crenvurstii, dar și preparatele fast-food, cum ar fi pizza, trebuie ținute la distanță.

Cu toate acestea, persoanele cu aciditate gastrică ridicată își pot încropi preparate sănătoase, dar și gustoase. De exemplu, își pot realiza propria pizza care nu cauzează hiperaciditate gastrică, folosind aluat din grâu integral, verdețuri proaspete, ciuperci și brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Și fără roșii sau sos de roșii.

Tratamentul pentru aciditatea gastrică

Pacienții cu aciditate gastrică ar trebui să consume mai puțîn și mai des decât o făceau de obicei. În plus, cei care fumează, ar trebui să renunțe la acest viciu, deoarece nicotină declanșează hiperaciditate gastrică.

La fel de importantă este și perioada zilei în care mănâncă. Persoanele cu aciditate gastrică excesivă nu ar trebui să mănânce cu puțin timp de culcare și să nu se întindă în pat imediat după ce au mâncat. Persoanele supraponderale își pot reduce simptomele scăpând de kilogramele în plus.

Pe lângă tratamentul convențional pentru aciditate gastrică, medicii pot recomanda și suplimente alimentare. Cele mai potrivit sunt cele cu acțiune antiacidă. Printre suplimentele care pot da roade în cazul acidității gastrice se numără melatonina, probioticele și vitaminele din complexul B.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite