A fost dezvăluit mecanismul de mişcare a celulelor canceroase metastatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit oncologilor, imunitatea umană este destul de bună atunci când este necesară inhibarea creşterii tumorilor într-o fază primară.

Oamenii de ştiinţă au descoperit mecanismele fizice şi celulare cheie pe care celulele canceroase metastatice le folosesc pentru a se deplasa prin spaţiu cu ajutorul filopodiilor - excrescenţe microscopice ale citoplasmei lor. Acest lucru a fost anunţat luni de serviciul de presă al Universităţii din Copenhaga.

„Rezultatele noastre vor fi de un interes deosebit pentru oncologi. Agresivitatea cancerului şi probabilitatea apariţiei metastazelor sale depind direct de cât de eficient se pot mişca celulele tumorale. În consecinţă, dacă activitatea filopodiilor este cumva suprimată, atunci creşterea tumorii poate fi oprită”. a spus profesorul asociat al Universităţii din Copenhaga (Danemarca) Paul Bendix, ale cărui cuvinte sunt citate de serviciul de presă al universităţii.

Potrivit oncologilor, imunitatea umană limitează destul de bine creşterea tumorilor primare. Pe de altă parte, atunci când celulele lor dobândesc capacitatea de a se mişca singure, apar metastaze pe care sistemul imunitar pur şi simplu nu le vede dintr-un anumit motiv. Potrivit estimărilor actuale ale oamenilor de ştiinţă americani, aproximativ 90% dintre decesele cauzate de cancer se datorează metastazelor.

Bendix şi colegii săi au devenit interesaţi de rolul pe care aşa-numita filopodia l-ar putea juca în migrarea celulelor canceroase metastatice. În mod similar, oamenii de ştiinţă numesc excrescenţe ale citoplasmei, pe care celulele le folosesc pentru a schimba semnale chimice, a captura prada şi a „simţi” mediul.


Mecanismul mişcării celulelor
Aceleaşi structuri, aşa cum au crezut de multă vreme medicii şi biologii, joacă un rol important în mişcarea tuturor tipurilor de celule care plutesc liber în interiorul corpului uman sau în mediu, dar mecanismul filopodiilor a rămas necunoscut. Oamenii de ştiinţă danezi au umplut acest gol cu ​​o configuraţie unică care le-a permis să apuce unul dintre „tentaculele” celulei şi să măsoare forţa pe care o generează.

După cum explică Bendix şi colegii săi, configuraţia este un aşa-numit „cleşte optic”, un set de mai multe lasere, a căror interacţiune a fasciculelor vă permite să ţineţi şi să manipulaţi particule mici de materie. Folosind acest dispozitiv, oamenii de ştiinţă au capturat vârfurile mai multor filopodii şi le-au aplicat semne microscopice, fapt ce le-a permis să urmărească toate mişcările acestor structuri în spaţiul tridimensional.

Observaţiile ulterioare au indicat că filopodiile sunt capabile să genereze destul de multă forţă ca urmare a faptului că sunt răsucite şi comprimate într-un mod special atunci când fac mişcări. După cum notează cercetătorii, modul de lucru în acest caz este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când o bandă de cauciuc este răsucită într-o spirală şi apoi îndreptată.

Cheia acestui proces, conform lui Bendix şi colegiilor săi, sunt filamentele de proteine ​​​​de actină şi miozină, precum şi genele şi proteinele asociate cu acestea, care fac ca aceste filamente să se conecteze între ele, să se contracte şi, ulterior, să se îndrepte. Studiile suplimentare ale acestor interacţiuni, speră oamenii de ştiinţă, îi vor ajuta să creeze primele medicamente care blochează mişcarea celulelor canceroase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite