8 motive ca să râzi sănătos

0
0
8 motive ca să râzi sănătos
8 motive ca să râzi sănătos

Când ai râs cu poftă ultima dată? Dacă răspunsul e „Demult”, ia măsuri! Pe lângă faptul că te relaxează, este dovedit ştiinţific că râsul întăreşte sistemul imunitar şi calmează durerea. Şi asta nu e tot!

Râsul din toată inima oxigenează organismul, reduce tensiunea musculară, activează circulaţia sanguină şi destinde diafragma, îmbunătăţind respiraţia.

Prin râs, se realizează un fel de gimnastică internă, cu efecte pozitive asupra plămânilor, organelor abdominale şi asupra inimii.

1 Reduce stresul

După o porţie sănătoasă de râs, ai toate şansele să te detensionezi. Astfel, râsul reduce nivelul de hormoni ai stresului, printre care cortizolul şi adrenalina.

De asemenea, în timpul râsului, creşte şi nivelul de dopamină, neurotransmiţător care te ajută să te destinzi, să combaţi stările depresive şi să înfrângi oboseala. Iar o repriză de râs seara te asigură că vei avea un somn liniştit.

2 Calmează durerea

Pentru că antrenează producerea de endorfine, râsul reduce senzaţia de durere. Hormoni secretaţi de creier (de hipofiză şi de hipotalamus), endorfinele acţionează asupra terminaţiilor nervoase într-o manieră asemănătoare medicamentelor pentru calmarea durerii.

3 Previne bolile de inimă

Dacă râzi des, eşti ferit de boli de inimă, susţin specialiştii de la Universitatea din Maryland (SUA). Acest lucru se explică prin faptul că râsul înlătură stresul şi reglează tensiunea arterială, factori implicaţi în apariţia bolilor cardiace. În plus, râsul produce dilatarea arterelor, ceea ce asigură o mai bună oxigenare a sângelui.

4 Întăreşte imunitatea

Cu cât râzi mai mult, cu atât eşti mai protejat de infecţii. Şi asta pentru că râsul întăreşte imunitatea, ferindu‑te de viroze, de exemplu.

Atunci când râzi, creşte considerabil nivelul de imunoglobulină A (IgA) în glandele salivare. Proteina IgA neu-tralizează

image

acţiu-nea bacteriilor la nivelul mucoaselor respiratorii şi celor din tractul digestiv.

5 Stimulează  digestia

Balonare, constipaţie... Râsul te-ar putea ajuta să scapi de aceste probleme. De ce? Pentru că prin râs se „masează” anumite organe interne (stomac, intestine), stimulându-se secreţia salivară şi a sucurilor digestive. De asemenea, se reglează tranzitul intestinal şi se reduce aciditatea stomacală.

6 Previne cancerul

Remediu ieftin, pentru care nu ai nevoie de reţetă, râsul poate ajuta la prevenirea cancerului. Astfel, râsul ajută timusul (glandă situată în cavitatea toracică) să producă mai multe limfocite care conţin celule anticancerigene.

7 <<Şterge>> eczemele

image


Cea mai frecventă inflamaţie a pielii, eczema (dermatita) poate beneficia de acelaşi tratament inedit: râsul. Se pare că acesta ajută la creşterea nivelului de dermicină, un antibiotic natural, produs de glandele salivare. Dermicina protejează pielea şi ar putea ajuta la tratarea eczemelor.

8 Ţine creierul în formă

În timpul râsului, sunt stimulate ambele emisfere cerebrale (cea dreaptă şi cea stângă), crescând capacitatea de memorare. Pentru că se află „în alertă”, creierul poate reţine mai multă informaţie. De asemenea, râsul te ajută să obţii un mai mare randament profesional şi să îţi menţii sănătatea mintală.

Are şi contraindicaţii!

Râsul, ca terapie, nu face bine persoanelor care au hernie, dureri ale pieptului, hemoroizi şi glaucom, bolnavilor de inimă şi gravidelor cu riscuri de a pierde sarcina. De asemenea, unele studii au arătat că râsul în hohote poate provoca o criză celor cu astm bronşic. 

image

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie


Beneficiile râsului pentru sănătate sunt remarcabile. În primul rând, creşte nivelul endorfinelor, considerate adevărate substanţe ale fericirii, prevenind depresiile şi anxietatea. Râsul întăreşte sistemul imunitar, fiind un anticancerigen veritabil. De asemenea, este un bun tonifiant pentru musculatura organismului, datorită numărului mare de muşchi pe care îi pune în mişcare. Râsul are şi proprietăţi antihipertensive.

În plus, este o foarte bună modalitate de relaxare şi de eliminare a unor tensiuni interioare. S-a dovedit prin multe studii că râsul este un adevărat aliat al sănătăţii, putând proteja de o serie de boli, prevenind, în acelaşi timp, şi îmbătrânirea. Este un remediu pentru înlăturarea stresului după o zi obositoare de muncă şi este, de asemenea, un bun somnifer. Are efecte pozitive şi asupra digestiei, stimulând şi apetitul.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite